Японски министър: Токио не разбира как ще се плаща за руския газ в рубли

10920
Японски министър: Токио не разбира как ще се плаща за руския газ в рубли
Снимка: iStock

Японските власти обявиха, че не разбират механизма на плащане за газовите сделки в рубли, който бе огласен от руския президент Владимир Путин вчера, 23 март. 

Токио все още не разбира как решението на Русия да получава плащане за газа в рубли от обявените за неприятелски държави ще може да бъде приложено на практика. Това каза финансовият министър Шуничи Сузуки на заседание на парламента на 24 март, цитиран от "Известия".

Япония лиши Русия от търговски статут за най-облагодетелствана нация

Японският министър-председател Фумио Кишида реши да лиши Русия от статута ѝ на най-облагодетелствана нация в търговията. Решението е за...

„В момента проучваме ситуацията със съответните служби, тъй като нямаме разбиране какво е намерението на руската страна и как то ще бъде изпълнено“, цитира думите му и Ройтерс. Сузуки подчерта, че японското правителство ще следи отблизо как санкциите, наложени срещу Русия, ще се отразят върху икономиката и финансовите пазари на страната. Въз основа на тази информация японските власти ще предприемат необходимите мерки в координация с международната общност.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Искат ли съюзници на Путин да им плаща в рубли или не? 

Ръководителят на германската индустриална асоциация Zukunft Gas Тим Кьолер също коментира, че в Германия новината за преминаването към плащане в рубли е приета "с голямо объркване". По думите му все още не е ясно как това ще се отрази на търговията с газ. Междувременно Австрия обяви, че ще продължи да плаща за доставките на газ в евро в съответствие с настоящия договор.

На 22 март Валери Кистанов, ръководител на Центъра за японски изследвания към Института за Далечния изток на Руската академия на науките, в интервю за „Известия“ посочи, че Токио е направил всичко възможно по отношение на налагането на икономически и политически санкции за Русия в съответствие с решенията на Г-7, но е малко вероятно страната да откаже енергийното сътрудничество с Москва. Според експерта в общия японски внос руският втечнен газ заема около 8%, делът на петрола е около 4%, на въглищата - 13-14%. Според Кистанов, като се има предвид, че Япония е 100% зависима от вноса на енергия, това е сериозен дял.

Германия: Рубли за газ е нарушение на договора

Искането на Русия страни, обявени за "неприятелски", да плащат за доставката на газ в рубли, противоречи на сключените договори между с...

Припомняме, че предния ден на среща с правителството руският президент Путин обяви, че страната му ще преобразува в рубли плащанията за доставки на газ от враждебните страни. Според него последните събития показват загуба на надеждност на западните валути. Путин инструктира Централната банка и кабинета на министрите да определят процедурата за транзакции с Европа в рубли в рамките на една седмица, като подчерта, че Русия ще продължи да доставя газ в обемите и на цените, фиксирани в сключените по-рано договори, тъй като "Русия цени своята репутация".

ВИЖТЕ ОЩЕ: Anonymous с нова атака, обясниха на руснаците как да си пуснат спрените сайтове

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Блинкен: "Хамас" получиха изключително щедро предложение от страна на Израел

Като Путин: Съдът в Хага може да издаде заповед за арест на Нетаняху заради войната в Газа

В търсене на примирие: Блинкен пристигна в Саудитска Арабия (СНИМКИ)

По-строги закони срещу насилието над жени: Австралийци протестират след клането в търговски център

Психологически тероризъм: Израел за видео на “Хамас“ със заложници

Колкото топка за тенис: Градушка в Китай след торнадото (ВИДЕО)

Торнадо в Южен Китай, има жертви (ВИДЕО)

След атентата в "Крокус Сити Хол": На граждани на Таджикистан масово се отказва достъп в Русия (ВИДЕО)

"Хамас" отново сяда на масата на преговорите с Израел

Ново мощно земетресение удари Тайван (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com