Китайският IT сектор представя нова операционна система

14139
Китайският IT сектор представя нова операционна система
Снимка: Getty Images / Guliver

През октомври т.г. китайските програмисти ще представят публично нова операционна система (ОС). Според публикацията от понеделник във вестник "Хуандзъ шибао", това ще даде възможност да отпадне монополът на "Майкрософт" (Microsoft) от китайския софтуерен пазар, предаде БГНЕС.

"В началото новата система ще бъде достъпна само за персонални компютри, а по-късно ще може да се качва и на смартфони и други мобилни устройства", обяснява експертът от Китайската инженерна академия Ни Хуанан, който е начело на разработчиците на новата ОС. "Имаме намерение да се конкурираме с "Майкрософт","Епъл" (Apple) и "Гугъл" (Google)", заявява смело той. Но Хуанан признава, че не достигат средства за някои изследвания. Проектът е затруднен и от спорове сред програмистите по редица въпроси.

Това не е първият опит на Китай да се откаже от програмното осигуряване, създадено от чуждестранни компании. Разработката на нови видове собствени операционни системи бе ускорена в КНР след публикуването на информация за американската секретна програма за електронно проследяване под кодовото име "Призма" (PRISM).

За съжаление на Китай, досега няма създадена местна ОС, която да стане наистина популярна сред потребителите. Според експертите преходът към алтернативни ОС е затруднен от вече изградени навици, включително желанието на китайците да използват набор от любимите си програми, които не винаги са достъпни през китайските ОС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com