Колко опасна е двойната мутация от Индия?

2217
Колко опасна е двойната мутация от Индия?
Снимка: iStock

Индийският вариант на коронавируса B.1.617 съдържа две съществени генни мутации на протеиновата обвивка: E484Q и L452R. Двете сигнатури обозначават точното местоположение на съответната мутация.

Две мутации "в пакет"

Тези две мутации са всъщност отдавна известни: E484Q прилича на един вариант, който е познат от британската мутация и от южноафриканския и бразилския вариант. А L452R се съдържа в калифорнийския вариант, известен като CAL.20C. Индийската мутация е по-специална: опасното при нея е, че въпросните два варианта за пръв път се проявяват съчетано. Затова и експертите говорят за „двойна мутация“.

Фактът, че двете мутации се проявяват „в пакет“, не означава непременно, че новият вариант е двойно по-заразен или опасен - това тепърва трябва да бъде изследвано. Във всеки случай той е само една от причините за опустошителната ситуация в Индия. В момента там има над 17 милиона потвърдени инфекции, но се предполага, че действителният брой е значително по-висок. Близо 200 000 души в Индия вече са починали в резултат от зараза с коронавируса.

Масовите инфекции в Индия предизвикаха в много части на страната колапс на здравеопазването, което и бездруго не е от най-ефективните. Властите в Индия също носят вина, защото прекалено дълго противодействаха на пандемията с твърде колебливи мерки. Ограниченията бяха рано разхлабени, позволени бяха дори масови събирания на хора.

Индийският вариант на COVID-19 засечен в няколко страни в Европа

Силно заразният индийски вариант на коронавируса вече е засечен в няколко европейски страни – Гърция, Белгия, Швейцария и Великоб...

Когато нова форма на даден вирус успее да пробие имунната система, учените започват да говорят за "еscape"-мутанти. Тоест, изплъзващи се от имунната защита мутации, които в по-малка степен могат да бъдат неутрализирани. От решаващо значение в случая е колко силно е намалена способността за неутрализирането им.

"Escape“-мутациите могат да бъдат опасни и за хора, които вече са ваксинирани или са прекарали Ковид-19. Предполага се, че дори те са по-слабо защитени срещу индийската мутация. Германският здравен експерт Карл Лаутербах обаче обръща внимание на резултатите от едно изследване в Индия, което сочи, че наличните в момента ваксини действат и срещу новия индийски вариант B.1.617.

А британско изследване показва и друго: че ваксините намаляват риска от зараза с две трети. Точно в същата степен намалява и опасността от тежка форма на Ковид-19. Предполага се, че ваксинираните пациенти са и по-малко заразни за останалите хора.

С оглед на драматичното положение в Индия звучи, меко казано, странно, че СЗО класифицира индийския вариант просто като „интересен“, докато британската, южноафриканската и бразилската мутации са определени като действително „обезпокоителни“.

Въпросните три варианта са класифицирани като „обезпокоителни“, тъй като са много прилепчиви, а протичането на болестта е по-тежко и по-продължително. Освен това вирусът има способността да се изплъзва от защитата на имунната система, а ваксините показват понижена ефективност.

Заразените с коронавирус в света се увеличават - заради Индия

Броят на потвърдените случаи на коронавирусна инфекция в света надхвърли 146 милиона, което е увеличение с повече от 830 000 за денонощ...

Все още знаем твърде малко

Що се отнася до индийската "двойна мутация" - поради липсата на достатъчно надеждни данни засега е напълно невъзможно да се правят окончателни заключения. Все още знаем твърде малко за тези мутации, казва Рихард Неер, ръководител на научна група към университета в Базел, която изследва еволюцията на вирусите и бактериите. Според неговата преценка, може да се окаже, че индийската мутация "не заслужава по-голямо внимание от останалите варианти на коронавируса".

Водещият германски вирусолог Кристиан Дростен също смята, че индийският вариант на вируса не дава повод за сериозно безпокойство. „За да бъдат ефективно блокирани повечето от "еscape"-мутантите, ще са нужни само леки напасвания на вече наличните ваксини“, заяви Дростен още в края на март.

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Властите в Газа с нови данни за броя на жертвите в Ивицата

Влачиха я гола по улиците: Съседки нападнаха жена в Индия (ВИДЕО)

Киргизстан: Вербуват се мигранти за извършване на терористични актове в Русия

Смъртни случаи заради хранителна добавка в Япония? Правителството разследва

Загинали при израелски обстрел в Южен Ливан

Заловиха трафикант и осем мигранти в Одрин, искали да избягат в България

Отмъсти на брат си: Жена удави 2-годишната си племенница

Ливан засипа ООН с жалби срещу Израел

Войната в Израел: "Хизбула" пак атакува, продължава рейдът в болница "Ал-Шифа"

Палестинци се удавиха, опитвайки да вземат помощи, пуснати в морето (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com