Критиките към Тръмп заради иранското ядрено споразумение се засилват

1014
Критиките към Тръмп заради иранското ядрено споразумение се засилват
Снимка: Getty Images / Guliver

Международната кампания за забрана на ядрените оръжия (ICAN), която е тазгодишният носител на Нобеловата награда за мир, поиска от президента на САЩ Доналд Тръмп да промени позицията си относно ядреното споразумение с Иран (СВПД) и да признае, че ислямската република го спазва. От ICAN са категорични, че такова действие на Тръмп ще свали напрежението по въпроса и възможността за бъдеще конфликт.

По темата говори директорът на ICAN Беатрис Фин. В седалището на ООН, в Ню Йорк, тя беше попитана за евентуалното намерение на Доналд Тръмп през следващите дни да обяви в Конгреса, че не потвърждава пълното спазване от страна на Иран на задълженията му по споразумението (СВПД). Беатрис Фин отговори така: "Това наистина не е нещо, от което светът се нуждае сега. Ако това се случи, ще има много негативни последствия. Ние не виждаме никакво доказателство, че Иран не спазва споразумението. Вместо това всички – Международната агенция за атомна енергия, както и останалите участници в споразумението, продължават да твърдят, че Иран го прилага“, подчерта тя.

Габриел: Краят на иранската ядрена сделка е заплаха за Близкия Изток

Оттеглянето на САЩ от споразумението за иранската ядрена програма може драматично да усложни ситуацията в региона на Близкия изток, зая...

На позицията на ICAN е и бившият помощник-държавен секретар на САЩ по политическите въпроси Уенди Шърман в интервю за The New York Times.

"Истината е, че Съвместният всеобхватен план за действие (СВПД) работи и възпрепятства Иран от придобиването на ядрено оръжие, което отговаря на националните интереси на Америка. Нежеланието на президента да признае това обаче би имало най-сериозните възможни последствия", предупреждава Шърман. Според нея, ако САЩ се изтегли от СВПД, съюзниците на Америка ще загубят доверие във Вашингтон и ще бъдат засилени позициите на Русия, Китай и Иран. Ще има последствия и за работата на Съвета за сигурност на ООН, счита Шърман, която предупреди, че китайският президент Си Дзипин ще бъде доста резервиран по време на срещата си с Тръмп през ноември, ако САЩ излезе от СВПД и отново наложи санкции на Иран.

Доналд Тръмп, който счита, че Иран не спазва духа на споразумението, в скоро време се очаква да обяви, че не потвърждава прилагането от страна на Иран на ангажиментите му по договора от 2015 година. Той беше сключен между Иран, САЩ, Китай, Русия, Франция, Великобритания и Германия и предвижда Иран да не извършва други ядрени дейности освен тези, които са единствено с гражданско предназначение. В замяна Иран постигна прогресивно вдигане на международните санкции, които действаха срещу него от години.

По закон президентът на САЩ всеки 90 дни трябва да заявява пред Конгреса дали Иран спазва текста на споразумението и дали вдигането на санкциите е в националния интерес на САЩ. Ако той не потвърди това, законът дава на Конгреса 60 дни, за да реши дали да не поднови санкциите.

Русия предупреди САЩ за излизането от ядреното споразумение

Властите в Москва предупредиха, че ще има „негативни последствия“, ако американският президент Доналд Тръмп излезе от ира...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Китай е приютил кораб с оръжия от Северна Корея за Русия: Сателитни снимки

Служител на "Хамас": Ще хвърлим оръжията, ако има решение за две държави

Ако протестираш, умираш! Иран осъди рапър на смърт (ВИДЕО)

"Направиха ни по-силни": Северна Корея за санкциите на САЩ

Обществените поръчки на медицински изделия в Китай под съмнение: ЕС започва разследване

Ердоган обещава срещите му с опозицията да станат редовни

Екстремна жега в Банкок

Пекин: Помощта на САЩ за Тайван е прострелване в крака

Рамзан Кадиров явно гони собствен дневен ред с Иран: Пресни примери

Седем арестувани след антитерористична акция в Австралия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com