Над 1800 са жертвите на тайфуна "Хаян"

9562
Над 1800 са жертвите на тайфуна "Хаян"
Снимка: Getty Images/Guliver

Официалният брой на жертвите на тайфуна "Хаян", който помете Филипините през уикенда, е 1833 души. Други 84 са в неизвестност. Данните бяха съобщени днес от Националната агенция по извънредните ситуации на страната, предаде БГНЕС.

Информацията за жертвите на стихийното бедствие силно се разминават, в зависимост от източника. Вчера в интервю за американския телевизионен канал Си Ен Ен президентът на Филипините Бениньо Акино посочи, че броят на загиналите е между 2000 и 2500 души. В същото време, властите в провинция Лейте, върху която се стовари "Хаян" с цялата си сила, посочиха, че жертвите на тайфуна може да бъдат повече от 10 хиляди души.

Спасителни операции във Филипините се усложняват от факта , че засегнатите райони са частично отрязани от външния свят. Редица страни предлагат помощ на Манила за справяне с последиците от бедствието .

"Хаян", или "Йоланда", както го наричат във Филипините, е 30-ият тайфун в Тихия океан за тази година. По данни на Националната метеорологична служба на Япония, скоростта на вятъра в епицентъра му е 87,5 метра в секунда, а поривите му достигат до 105 метър в секунда (360 км/ч).

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com