Нови данни може да обърнат вота в Истанбул. Ще падне ли бастионът на Ердоган?

4514
Нови данни може да обърнат вота в Истанбул. Ще падне ли бастионът на Ердоган?
Снимка: Supreme Electoral Council of Turkey

Ситуацията около местните избори в Турция става все по-заплетена. Партията на президента Реджеп Ердоган изгуби повечето от най-големите градове в страната - Истанбул, Анкара, Измир, Адана, Мерсин и др., но ще се бори до последно за мегаполиса и икономически център на Турция.

"Голямата битка ще е за Истанбул, защото това е градът, който произвежда 31% от БВП на Турция и създава най-силния човек на държавата. Залогът е много голям - отглеждането на човека, който след 4 години да набере такава инеция, че да победи самия Ердоган", обясни пред Нова ТВ арабистът и експерт по Близкия изток проф. Владимир Чуков.

Как местните избори в Турция станаха избори за Ердоган?

Турският лидер Реджеп Тайип Ердоган спечели нов мандат с нови сили в двойна победа на парламентарните и президентските избори миналото ...

Още вчера от управляващата партия заговориха за невалидни гласове и нередности, които са променили резултата от вота в полза на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу (на снимката). Днес проправителствените медии развиват същата теза. "Гласовете за ПСР са били занулени!", пише проправителственият вестник Yeni Şafak, който твърди, че "само от 309 урни са били откраднати 17 400 гласа".

"Излязоха наяве протоколи, които ще променят посоката на изборите в Истанбул", пише вестникът и добавя, че само в 5 изборни протокола, прегледани от негови журналисти, близо 1000 гласа за кандидата на Републиканската коалиция Бинали Йълдъръм са записани на други партии.

Според огласените от Върховния избирателен съвет неокончателни резултати от вота в Истанбул печели кандидатът на опозицията Екрем Имамоглу с преднина от 24 000 гласа. Броят на анулираните бюлетини е 319 500, а според окръжния председател на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) Байрам Шеноджак голяма част от невалидните гласове са от райони, в които доминират управляващите. "Установихме повече от нередности, които ще повлияят на изхода в Истанбул", казва Шеноджак.

"Гласовете на ПСР са писани на Имамоглу", пише проправителственият Star. "Засякохме нередности на каквито не сме били свидетели никога досега. Прави впечатление, че на местата, където ПСР получава голям брой гласове, е висок и броят на невалидните бюлетини", пише вестникът, цитирайки думите на заместник-генералния секретар на ПСР Али Ихсан Явуз.

The Wall Street Journal: Местните избори в Турция са критичният тест на Ердоган

Изборите на кметове и други областни ръководители в страната, обхваната от икономическа криза, са критичен тест за турския президент Ре...

Star наблюдава ситуацията в Анкара, където по думите на окръжния председател на ПСР Хакан Хан Йозджан са установени "сериозни пропуски и нередности", засягащи управляващата партия. "Ще представим нужните възражения по голяма част от 12 180 урни. По наше мнение тези избори все още не са приключили в Анкара", казва Йозджан.

Вестник Turkiye пише за "Истанбулски възел", твърдейки, че "анулиранията са в крепостите на ПСР" в мегаполиса. Изданието цитира призива на кандидата за кмет на Истанбул от опозицията Екрем Имамоглу резултатите да бъдат спешно изяснени и изпратеното от него послание за единство. Неговият опонент за поста от ПСР Бинали Йълдъръм твърди, че анулираните гласове променят резултата от вота в Истанбул. "Ако аз бъда избран ще служа, ако не бъда избран, ще изкажа поздравления", заяви Йълдъръм, цитиран от Turkiye.

Последната дума за валидността на бюлетините и резултата от вота в Истанбул ще има Върховният избирателен съвет на Турция.

По думите на Чуков изборният орган няма да се намеси в полза на Ердоган. „Съмнявам се, че ще се съобразят с този натиск, въпреки тоталната доминация и огромния медиен натиск“, казва експертът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Земетресение от 5,6 разтърси Турция

Иран: Не сме използвали най-модерните ракети в атаката срещу Израел

Иран: Знаем къде са всички ядрени обекти на Израел, готови сме за удар

Антъни Блинкен отива в Китай: Кога и защо

Солена глоба за нерегламентирано отдаване под наем на жилища в Турция

Заради змия в купето: Влак-стрела закъсня в Япония

Летището в Дубай все още не работи нормално (ВИДЕА)

Индонезия издава предупреждение за цунами след изригването на вулкан (ВИДЕО)

САЩ одобряват израелска операция в Рафах, ако няма по-голям удар по Иран?

След наводненията в Дубай: Българи са блокирани на летището

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com