Отношенията между Турция и Германия се изостриха след безпрецедентна забрана

4858
Отношенията между Турция и Германия се изостриха след безпрецедентна забрана
Снимка: Getty Images / Guliver

Заради забраната на германските власти, наложена на правосъдния министър на Турция Бекир Боздаг да агитира турската общност в Германия за референдума, с който в началото на април трябва да бъде решено дали правомощията на турския президент Реджеп Ердоган да бъдат засилени още повече, вече се разменят остри реплики и расте напрежението между двете държави, предаде БГНЕС.

Управата на германския град Гагенау посочи като мотив факта, че и залата, и паркингът пред нея нямат капацитета да поемат очаквания наплив от хора и автомобили. Отменен е и планираният митинг на Боздаг със същата цел в Карлсруе.

Турският министър на правосъдието отмени визитата си в Германия

Турският министър на правосъдието Бекир Боздаг обяви, че е отменил визитата си в Германия и срещата си с германския си колега и ще се в...

Пред турски журналисти той изрази огорчение заради невъзможността да разговаря със сънародниците си и с граждански организации, и уточни, че забраната е наложена часове преди проявите, въпреки първоначалното разрешение.

„Недопустимо е и не може да се приеме блокирането на събрание на турската общност. Правото на събрания е заложено в Европейската конвенция за правата на човека, то е незаменима функция на ЕС, на Съвета на Европа, на демократичните държави. Хората искат да се съберат на едно място, а не им се разрешава. И това го наричат демокрация и свобода на изразяването. Не подхожда на демократична държава това да забранява събрание на една общност, що за демокрация е това“, възмути се Боздаг. Той подчерта, че демокрацията в Турция е силна, който от Германия поиска там да организира среща или изявление, общините са отворени за това. И още – че всеки може свободно да се изразява и всеки може да види с очите си демократичното турско общество, но в Германия се е сблъскал с непризнаването на Европейската конвенция за правата на човека.

Боздаг отмени и планираната среща с германския си колега Хайко Маас, и заяви, че тръгва обратно за Анкара. С него е и министърът на икономиката Нихат Зейбекчи, който също отмени програмата си в Германия. Именно Маас преди три дни публично заяви, че времето на мекия тон спрямо Турция изтича - заради купищата арести на журналисти в страната. Турският вицепремиер Нуман Куртулмуш осъди скандалното решение на Берлин и подчерта, че кампанията за референдума, предвидена да обхване турската общност в Германия, Австрия и други европейски страни няма за цел да се намесва във вътрешните политики, а само да мобилизира хората да отидат до урните. Той подчерта, че забраната за тези прояви е недопустима и неприемлива.

Напрежението се засили и след като във външното министерство в Анкара бе привикан посланикът на Германия Мартин Ердман, на когото бе връчена протестна нота. Ден по-рано и турският посланик в Берлин получи официален протест заради кореспондента на „Ди Велт“ Дениз Юджел, пратен в затвора в Истанбул заради публикация. Това предизвика редица германски депутати да подемат кампания за официална забрана за президента Ердоган и министрите да влизат в страната.

Ердоган заплаши "Хюриет" заради репортаж за напрежение между правителството и армията

Турският президент Реджеп Ердоган заплаши секуларисткия вестник „Хюриет“, че ще „си плати“ за репортаж, съобщав...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Обществените поръчки на медицински изделия в Китай под съмнение: ЕС започва разследване

Ердоган обещава срещите му с опозицията да станат редовни

Екстремна жега в Банкок

Пекин: Помощта на САЩ за Тайван е прострелване в крака

Рамзан Кадиров явно гони собствен дневен ред с Иран: Пресни примери

Седем арестувани след антитерористична акция в Австралия

Разкриха масови гробове в Ивицата Газа: ООН призова за разследване

Ердоган се закани Нетаняху да не избяга от отговорност

Иранският президент се закани да унищожи Израел, ако атакува

Израелската армия: Важен член на ПВО звеното на "Хизбула" е убит при удар в Ливан (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com