Полицията в Ереван е била журналисти по време на протестите

9341
Полицията в Ереван е била журналисти по време на протестите
Снимка: Getty Images

Полицията в Ереван е атакувала поне десетима журналисти по време на демонстрациите във вторник, когато десетки хиляди арменци протестираха мирно, седейки на земята в центъра на арменската столица. Служителите на реда системно са унищожавали и повреждали техниката и екипировката им, съобщи „Репортери без граници“.

“Репортери без граници“ потвърждава, че са били атакувани екипи на медиите „Radio Azatutyun”, „Armenia TV”, „PanArmenian.net” и „1in.am”.

Защо цените на тока взривиха Армения?

Във вторник сутринта в центъра на арменската столица полицията разпръсна масов протест срещу повишението на цените на електроенергията...

Журналистът Пайлък Фърхадян от “Gala TV“ твърди, че е бил бит даже в присъствието на шефа на полицията в Ереван.

„Репортери без граници“ осъди полицейското насилие срещу журналисти, извършено по време на протестите във вторник, когато властите са използвали сила, за да разпръснат възмутените от покачването на цените на електроенергията.

„Ние сме шокирани от използването на такава непропорционална сила срещу журналисти, които просто вършат своята работа“, изрази тревогата си Йохан Бир – главата на бюрото на „Репортери без граници“ за Източна Европа и Централна Азия.

„Целенасоченото насилие срещу нашите колеги в Ереван беше извършено с цел да се попречи на медиите да разкрият силата, с която бе разпръснато възмутеното множество. Ние призоваваме арменските власти да осъдят потъпкването на свободата на информацията и да гарантират, че повече няма да се повтори“, казва още Бир.

Арменците се опълчват на Русия - защо?

За пореден път десетки хиляди арменци протестираха в центъра на Ереван във вторник вечерта. От няколко дни в арменската столица се съст...

Протестите против повишението на цените на електроенергията започнаха на 19 юни, когато няколко хиляди души окупираха „Площада на свободата“ в центъра на Ереван. След като техните искания не бяха задоволени, демонстрантите започнаха шествие към Президентството в нощта на 22 юни, но полицията ги блокира на една от централните улици, където те прекараха нощта.

Tъй като демонстрацията им не е била разрешена от властите, полицията даде на протестиращите ултиматум и ги прогони по залез на следващия ден. Над 237 са извършените арести по време на протестите.

Армения е класирана на 78-ата позиция от общо 180 държави в Индекса на медийната свобода на „Репортери без граници“ за 2015 г. В същата класация България се намира на 106-о място.

Автор: Теодор Спасов

Армения окончателно одобри заеми от Русия за своята АЕЦ

Парламентът на Армения одобри подписването на две споразумения с Русия, свързани с удължаване на срока на експлоатация на aрменската АЕ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com