Първи видими признаци на напрежение в ОАЕ заради споразумението с Израел

2196
Първи видими признаци на напрежение в ОАЕ заради споразумението с Израел
Снимка: Getty images/Guliver

Група активисти от Обединените арабски емирства (ОАЕ) се противопоставиха на споразумението за нормализиране на отношенията между Израел и тяхната страна, съобщава БГНЕС, позовавайки се на РИА Новости.

Сред въпросните хора е академикът Юсуф Халифа ал-Юсуф; президентът на Центъра за диалог и изследвания в Персийския залив Саид Насир ал Тунейджи; бизнесменът Али Хасан ал-Хамади и генералният секретар на партията Умма Хасан Ахмед Хасан ал Дики.

Шефът на Мосад посети ОАЕ

Шефът на израелската шпионска агенция Мосад Йоси Коен посети Обединените арабски емирства за преговори в областта на сигурността, съоб...

В изявлението си активистите твърдят, че споразумението не представлява волята на хората от ОАЕ и затова го отхвърлят. В комюникето се подчертава, че въпросното споразумение нарушава действащия закон в страната, който предвижда "бойкот на Израел" и член 12 от Конституцията на ОАЕ, чиято цел е "подкрепа на арабските и ислямските въпроси във външната политика".

Освен това в изявлението се отбелязва, че аргументите, представени в пресата на ОАЕ, че споразумението ще предотврати експанзионизма на Израел и ще даде възможност на мюсюлманите да се молят в джамията Ал-Акса, са неоснователни. Активистите отбелязват, че нормализирането на двустранните отношения всъщност означава признаване правото на Израел върху палестинските територии.

Групата заяви, че хората от ОАЕ мълчат за тази ситуация поради липсата на свобода на словото в страната и предвиден затвор за противниците на държавната политика, но това не означава, че приемат споразумението.

Миналата седмица американският президент Доналд Тръмп обяви споразумение между Израел и ОАЕ за нормализиране на отношенията им.

The New York Times: Геополитическо земетресение в Близкия изток

Сделката между Израел и Обединените арабски емирства (ОАЕ) се превърна в мощно геополитическо земетресение в Близкия изток. Това пише н...

ОАЕ са първата държава от Персийския залив и третата арабска страна, която има пълни дипломатически отношения с Израел, след Египет и Йордания.

Въпреки съобщенията, че споразумението спира противоречивия план на Израел за анексиране на части от Западния бряг, Тел Авив потвърди ангажимента на правителството си да продължи с плана за анексиране.

Опозиционните групировки в ОАЕ осъдиха споразумението с аргумента, че то не служи на палестинската кауза и игнорира правата на своя народ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Обществените поръчки на медицински изделия в Китай под съмнение: ЕС започва разследване

Ердоган обещава срещите му с опозицията да станат редовни

Екстремна жега в Банкок

Пекин: Помощта на САЩ за Тайван е прострелване в крака

Рамзан Кадиров явно гони собствен дневен ред с Иран: Пресни примери

Седем арестувани след антитерористична акция в Австралия

Разкриха масови гробове в Ивицата Газа: ООН призова за разследване

Ердоган се закани Нетаняху да не избяга от отговорност

Иранският президент се закани да унищожи Израел, ако атакува

Израелската армия: Важен член на ПВО звеното на "Хизбула" е убит при удар в Ливан (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com