Русия отхвърли обвиненията за незаконна дейност в рамките на Paradise Papers

2020
Русия отхвърли обвиненията за незаконна дейност в рамките на Paradise Papers
Снимка: Getty images/Guliver

Русия отрече дейностите, в които е обвинявана в рамките на мащабното разследване за офшорни активи Paradise Papers, дело на Международния консорциум на разследващите журналисти.

Ръководителят на комисията за международни отношения към Съвета на федерацията Константин Косачев заяви, че изтеклата информация „възбужда емоции“ и има „объркана формулировка“. „Това, което е описано тук, е стандартна и законна търговска дейност“, заяви той, цитиран от РИА Новости.

Paradise Papers: Зетят на Путин и министър на Тръмп - в една бизнес лодка (ВИДЕО)

​Възможно ли е министърът на търговията на САЩ да е имал бизнес отношения със зетя на руския президент Владимир Путин? Колко офшорни ко...

По думите му търговските сделки, за които става въпрос в разкритията, са описани като „заговор срещу основите на западната демокрация“.

Реакция дойде и от една от обвинените руски компании „Сибур“, която посочи в изявление, че изненадана от „политически заредената интерпретация в някои медии на обикновена търговска дейност“, пише още БГНЕС.

Actualno.com припомня, че според Paradise Papers американският министър на търговията Уилбър Рос има връзки с логистичната фирма „Navigator Holdings“, която от своя страна е сключила договори със „Сибур“. От руския холдинг потвърдиха, за бизнес отношенията си с „Navigator Holdings“.

В същото време зетят на руския президент Владимир Путин – Кирил Шамалов притежава 3,9% от „Сибур“, съобщи междувременно руският вестник „Ведомости“. Изданието допълва, че близкият приятел на държавния глава Генадий Тимченко също има дял от компанията в размер на 17%. Той е и в списъка с руски санкционирани лица от САЩ.

И кралица Елизабет II се появи в "Панамските досиета"

Редица действащи и бивши световни лидери фигурират в масива от документи за офшорни компании, публикуван от Международния консорциум за...

От „Сибур“ заявиха още, че са проверили дали върху дейността им има някакви ограничения заради санкциите срещу Тимченко, но не са били открити „никакви подобни ограничения“.

По-рано днес самият Рос заяви, че сътрудничеството между „Сибур“ и „Navigator Holdings“ е законно, тъй като по отношение на руската компания никога не са били въвеждани санкции.

„Преди всичко, компанията „Сибур“, за която става въпрос, е голям въглеводороден холдинг. Фактът, че „Сибур“ се нарича руска компания, не означава, че зад нея стои нещо зловещо“, каза той и допълни, че това е компания, която през разглеждания период „не е била под санкции и сега срещу нея няма санкции и никога не е имало“. Според него по тази причина „няма нищо, което да е незаконно“ във връзка с работата с нея.

Според разкритията, които се основават на документи от офшорната адвокатска кантора „Апълби“, става ясно също, че втората по големина руска банка ВТБ, която също е в списъка със санкционирани от Вашингтон организации, е финансирала инвестиция в социалната мрежа Twitter. В същото време клон на държавния енергиен гигант „Газпром“ чрез офшорна компания е финансирал инвестиционна институция, която е била собственик на дялове на Facebook. И двете сделки са били свързани с руския милиардер Юри Милнер.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Властите в Газа с нови данни за броя на жертвите в Ивицата

Влачиха я гола по улиците: Съседки нападнаха жена в Индия (ВИДЕО)

Киргизстан: Вербуват се мигранти за извършване на терористични актове в Русия

Смъртни случаи заради хранителна добавка в Япония? Правителството разследва

Загинали при израелски обстрел в Южен Ливан

Заловиха трафикант и осем мигранти в Одрин, искали да избягат в България

Отмъсти на брат си: Жена удави 2-годишната си племенница

Ливан засипа ООН с жалби срещу Израел

Войната в Израел: "Хизбула" пак атакува, продължава рейдът в болница "Ал-Шифа"

Палестинци се удавиха, опитвайки да вземат помощи, пуснати в морето (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com