САЩ реагираха на турската операция в Сирия - с конкретни санкции и намерения за още

2458
САЩ реагираха на турската операция в Сирия - с конкретни санкции и намерения за още
Снимка: Getty Images/Guliver

Министерството на финансите на САЩ наложи наказателни санкции срещу министъра на отбраната на Турция и други двама министри в отговор на военната операция "Извор на мира" на Анкара срещу Северна Сирия, предаде БГНЕС.

Министърът на отбраната Хулуси Акар, министърът на вътрешните работи Сюлейман Сойлу и министърът на енергетиката Фатих Донмез бяха поставени в черния списък за санкции на Министерството на финансите, с което бяха замразени активите им в САЩ, както и сделки с тях или свързани със САЩ.

Сирийската армия влезе в град Манбидж, САЩ продължава изтеглянето си от Северна Сирия

Сирийската армия влезе тази вечер в северния град Манбидж в съответствие със споразумение с кюрдските милиции, постигнато на фона на ту...

Министерствата на отбраната и енергетиката на Турция също бяха ударени със санкции, съобщи Министерството на финансите във Вашингтон.

"Съединените щати държат отговорно турското правителство за ескалиране на насилието от страна на турските сили, застрашаване на невинни цивилни и дестабилизиране на региона", заяви министърът на финансите Стивън Мнучин.

Междувременно, президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че възнамерява да увеличи митата за стомана до 50%, тоест до нивото, което беше в сила до намаляването им през май тази година. САЩ също ще прекратят преговорите под егидата на Министерството на търговията относно търговска сделка за 100 милиарда долара с Турция.

"Указът ще позволи на Съединените щати да наложат мощни допълнителни санкции на тези, които са замесени в сериозни нарушения на правата на човека, които възпрепятстват прекратяването на огъня и връщането на насилствено разселените лица, които насилствено ще връщат бежанци или застрашат мира, сигурността и стабилността в Сирия", каза Тръмп.

Разговори на високо ниво за ситуацията в Сирия, ще има ли ембарго за Турция?

Страните от ЕС заявиха, че са много разтревожени от турската военна операция в Северна Сирия, но не можаха да договорят съвместни дейст...

Доналд Тръмп поиска Турция да не застрашава сигурността след разгрома на ИДИЛ. "Турция също трябва да даде приоритет на защитата на цивилни лица, особено уязвимите етнически и религиозни малцинства в североизточна Сирия. Безразборните нападения срещу цивилни лица, унищожаването на гражданска инфраструктура и нападенията върху етнически и религиозни малцинства са неприемливи", заяви американският президент.

Освен това той поиска от Анкара планираното завръщане на сирийските бежанци да бъде безопасно и доброволно. "Турската военна офанзива застрашава цивилните граждани, заплашва мира и сигурността в региона. Аз ясно заявих на президента Ердоган: Действията на Турция водят до хуманитарна криза и създават условия за евентуални военни престъпления. Турция е длъжна да гарантира безопасността на цивилните", заяви Тръмп. Той уточни, че счита Турция за отговорна за последващото задържане на терористите от ИДИЛ в зоната на операцията.

"За съжаление, Турция изглежда не съдейства за намаляване на хуманитарните последици от нашествието си", констатира Тръмп.

Как реагира лидерът на демократите в Камарата на представителите на Конгреса - научете в този материал!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Хамас: Преговорите за примирие се връщат в изходна позиция

Военният кабинет на Израел единодушно е одобрил разширяване на операцията в Рафах

Coldplay и Стинг скочиха в подкрепа на ирански рапър, осъден на смърт

Си Дзинпин примами Виктор Орбан с "любовни писма" и кеш

Филипините са напът да изгонят китайски дипломати заради изтекъл запис

Останки от плъхове бяха открити в японски хляб

Боеве в Рафах: Израел се хвали с убити от "Хамас", пациенти са изведени от болниците

ООН съобщи колко души са напуснали Газа заради нападенията в Рафах

"Топката е в ръцете на Израел": Мнението на Хамас за мир в Ивицата Газа

Нетаняху се озъби на Байдън: Израелците ще се бият с нокти, ако трябва

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Азия