X
 
 

Северна Корея строи на ракетна площадка, която уж трябваше да разруши

703 0
Северна Корея строи на ракетна площадка, която уж трябваше да разруши
Снимка: Getty Images/Guliver
Северна Корея е построила наново част от ракетна площадка за изстрелване на балистични ракети, пише британският вестник The Guardian, цитиран от БГНЕС.

Полигонът е сред инфраструктурата, която комунистическата страна обеща да разруши, след първите преговори между лидера ѝ Ким Чен ун и американския президент Доналд Тръмп.

Изводите от срещата между Тръмп и Ким - отстъпки само при взаимна изгода

Срещата на американския президент Доналд Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен-ун в Ханой приключи без постигане на споразумение за де...

Заключенията, че на площадката на около 200 км северозападно от Пхенян отново се строи, са базирани на сателитни снимки, анализирани в Южна Корея. На тях се виждало как в периода 16 февруари - 2 март се появява нова постройка на ракетната площадка.

На пресконференцията след срещата в Сингапур, Доналд Тръмп каза, че Ким Чен Ун е обещал разрушаването на голям комплекс за тестове на ракетни двигатели. По-късно Белият дом уточни, че Тръмп е имал предвид точно този комплекс, недалеч от границата на Северна Корея с Китай.

Първоначално сателитни снимки показваха, че комплексът наистина се разрушава, но още през лятото този процес спря.

Новината идва след разпадането на втория кръг преговори между Тръмп и Ким в края на февруари, което засилва съмненията, че диалогът на Вашингтон с Пхенян има бъдеще.

Actualno.com

Етикети: