Скандал в Австралия - полицейска операция срещу журналист, съобщил за държавен план за подслушване

1756
Скандал в Австралия - полицейска операция срещу журналист, съобщил за държавен план за подслушване
Снимка: Getty Images/Guliver

Австралийската полиция нахлу в дома на видна журналистка, която съобщава за тайно намерение на правителството да шпионира австралийски граждани, предаде БГНЕС.

Съгласно съобщението, операциятa е извършена рано сутринта в предградие на федералната столица Канбера, като част от "разследване на предполагаемото неразрешено разкриване на информация, касаеща националната сигурност".

Израелци успели да вкарат софтуер за следене в WhatsApp

WhatsApp разкри пробив в сигурността, който е позволил чрез гласовите съобщения на приложението да се вкарва софтуер за следене в мобил...

"Полицията твърди, че неразрешеното разкриване на тези специфични документи подкопава националната сигурност на Австралия", се казва в изявление, като се добавя, че по време на операцията никой не е бил арестуван, информира АФП.

Контролираната от магната Рупърт Мърдок медийна компания News Corp потвърди, че операцията е насочена срещу Аника Сметхърст, политически редактор на неделните вестници на групата, наричайки акцията на полицията "скандална". В свое изявление News Corp нарече нападението "опасен акт на сплашване за онези, които се ангажират да разказват неудобни истини". "Това, което е станало тази сутрин, изпраща ясни и опасни сигнали на журналисти и редакционни бюра в Австралия“, се казва в изявлението на корпорацията.

През април 2018 г. Сметхърст съобщи, че министерствата на вътрешните работи и отбраната в консервативното федерално правителство са изготвили план за предоставяне на нови правомощия на Австралийската дирекция за сигнализиране (ASD) за таен достъп до имейли, банкови сметки и текстови съобщения на австралийски граждани. ASD, австралийският еквивалент на Агенцията за национална сигурност на САЩ, е натоварена с противодействие на чуждестранни заплахи. Съгласно действащото законодателство само австралийската федерална полиция и австралийската разузнавателна агенция имат тази власт. 

Докладът на Сметхърст включва копия на писма между висши служители в областта на вътрешните работи и отбраната, в които се очертава планът, който ще позволи на ASD „проактивно и тайно да премахва“ вътрешните заплахи чрез „хакване в критична инфраструктура“.

Американските власти подслушали 534 млн. телефонни разговора на граждани през 2017 г.

Агенцията за национална сигурност на САЩ (АНС) през 2017 г. е проследила над 534 милиона телефонни разговора, въпреки предприетите ст...

По онова време правителството отказа да коментира изтеклите документи и според сведенията планът е блокиран от тогавашния умерен премиер Малкълм Търнбул, който беше свален от поста си през август миналата година. Неговият наследник като министър-председател Скот Морисън предприе поредица законови мерки, включително противоречив закон, принуждаващ телекомуникационните и технологичните фирми да наблюдават криптирани комуникации с цел контрол над заподозрени терористи или други престъпници.

Днешните събития се случват само седмици след като правителството на Морисън неочаквано беше преизбрано.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Автобус с българска регистрация се преобърна в Турция, има пострадали (СНИМКИ)

Най-могъщият човек в Иран

Катастрофата в Дубай: резултат от изкуствени дъждове?

Иранските власти предупреждават: Внимавайте за крокодили

Вулканът Руанг отново изригна в Индонезия (ВИДЕО)

Земетресение в Егейско море край Измир

НАСА: Китай крие военна дейност в Космоса

Иран омаловажава последиците от удара в Исфахан, твърдят израелски източници

Apple изтрива WhatsApp и Threads от китайския магазин за приложения по нареждане от Пекин

Земетресение от 4,6 удари Северен Иран

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com