Следвоенен план: Нетаняху с идеи кой да управлява Газа, САЩ и Египет няма да са доволни

2012
Следвоенен план: Нетаняху с идеи кой да управлява Газа, САЩ и Египет няма да са доволни
Снимка: Getty Images

Израелският премиер Бенямин Нетаняху представи на кабинета по сигурността документ с принципи за управлението на Ивицата Газа след войната. Планът цели да установи "местни служители", които да не са свързани с тероризма и да администрират услугите в анклава вместо "Хамас".

Публикуваният през нощта срещу 23 февруари документ, представляващ една страница, до голяма степен е сбор от принципи, които премиерът изтъква от началото на войната, но за първи път те са официално представени на кабинета за одобрение.

Още: Стотици палестинци протестираха за повече хуманитарни доставки в Ивицата Газа

Нетаняху не иска постоянен израелски контрол над анклава

В продължение на повече от четири месеца Нетаняху отлагаше провеждането на дискусии в кабинета по сигурността относно така наречения "ден след" войната, опасявайки се, че това може да доведе до разцепление в дясната му коалиция. Някои от крайнодесните му министри се стремят да използват тези срещи, за да настояват за възстановяване на израелските селища в Газа и за постоянен израелски контрол над ивицата. Това са политики, на които Нетаняху се противопоставя и които със сигурност биха довели до намаляване на останалата подкрепа от Запада.

Още: Израелските войници се оттеглиха от втората по големина болница в Газа

Нетаняху все пак каза, че няма да позволи на Палестинската автономия да се върне да управлява Газа. Документът с принципи, който премиерът на Израел представи на министрите, не назовава конкретно Палестинската автономия и не изключва нейното участие в следвоенното управление на анклава.

Вместо това в него се казва, че гражданските дела в Газа ще се управляват от "местни служители", които имат "административен опит" и не са свързани с "държави или организации, които подкрепят тероризма".

Какво означава "местни служители" да управляват Газа?

Формулировката е неясна, но би могла да обхване групи, които получават финансиране от Катар и Иран (както прави "Хамас" с подкрепата от Техеран), или евентуално Палестинската автономия, чиято програма за социално подпомагане включва плащания на осъдени терористи и техните семейства, пише The Times of Israel.

Още: Китай не се съгласи с ветото на САЩ за незабавно прекратяване на огъня в Газа

Снимка: Getty Images

В изявление на кабинета на Нетаняху се казва, че документът се основава на принципи, които са широко приети от обществеността и че той ще послужи като основа за бъдещи дискусии относно следвоенното управление на Газа. Премиерът на Израел вече е заявявал десетки пъти, че израелската армия ще доведе войната до край и че целта е пълно унищожение на "Хамас".

Още: Израел се оплака от систематично сексуално насилие от "Хамас"

Дългосрочна визия за Ивицата Газа

Планът му включва същото изявление - Израелските отбранителни сили (ЦАХАЛ) ще продължат войната до постигане на целите си, които са унищожаване на военния потенциал и правителствената инфраструктура на "Хамас" и "Ислямски джихад", връщане на заложниците, отвлечени на 7 октомври, и премахване на всякаква заплаха за сигурността в Ивицата Газа в дългосрочен план.

ЦАХАЛ ще поддържат неограничена свобода на действие в цялата ивица, за да предотвратят възобновяването на терористичната дейност, се казва в документа. Това е описано като "междинен принцип".

Противоречие с позицията на САЩ

В плана се посочва, че Израел ще продължи с вече започнатия си проект за създаване на буферна зона за сигурност от палестинската страна на границата с Ивицата Газа. Добавя се, че тя ще остане, "докато има нужда от нея за сигурността".

Този план е в пряко противоречие с един от принципите на администрацията на Джо Байдън за следвоенна Газа, който гласи, че няма да има намаляване на територията на анклава.

Още: Антъни Блинкен: Не сме съгласни с Лула да Силва, че войната в Газа прилича на Холокоста

Границата между Египет и Ивицата Газа

Документът, представен от Нетаняху, съдържа и най-конкретните до момента подробности относно плановете на Израел за границата между Египет и Газа, която е засегната от контрабанда както над земята, така и под нея. В плана се посочва, че Израел ще наложи "южно затваряне" на границата, за да предотврати възобновяването на терористичната дейност.

Затварянето ще бъде поддържано с помощта на САЩ и в сътрудничество с Египет - "доколкото е възможно", се посочва в документа. Това е очевидно признание за неодобрението на Кайро поради очевидното нарушаване на суверенитета на Египет.

Още: Нетаняху: Няма да платим всяка цена за освобождаването на заложниците в Газа

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Психологически тероризъм: Израел за видео на “Хамас“ със заложници

Колкото топка за тенис: Градушка в Китай след торнадото (ВИДЕО)

Торнадо в Южен Китай, има жертви (ВИДЕО)

След атентата в "Крокус Сити Хол": На граждани на Таджикистан масово се отказва достъп в Русия (ВИДЕО)

"Хамас" отново сяда на масата на преговорите с Израел

Ново мощно земетресение удари Тайван (ВИДЕО)

Убити и ранени при удар по газов комплекс в Ирак

Колата на израелски министър се преобърна, той е в болница (ВИДЕО)

"Борба между потисници и потиснати": Турският външен министър за спора между израелци и палестинци

Вместо да се срещне с Путин, Ердоган отива в САЩ през май

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com