Светът през 2017 година: Северна Корея

2689
Светът през 2017 година: Северна Корея
Снимка: Getty Images/Guliver

През вече изминаващата 2017 Северна Корея се превърна в световен проблем, чието решение засега като че ли остава далеч в бъдещето. КНДР вече категорично доказа, че е ядрена заплаха, след като направи поредица от успешни тестове на ядрено оръжие, включително водородна бомба и междуконтинентална балистична ракета, способна да достигне дори до Източното крайбрежие на САЩ и дори до Европа, според френския министър на отбраната Флоранс Парли.

В началото на отминаващата година американският президент Доналд Тръмп изрази своята абсолютна увереност, че е изключено Северна Корея да се сдобие с междуконтинентална ракета. Въпреки предупрежденията на неговия предшественик Барак Обама за опасността от ядрената програма на Северна Корея, новият президент на САЩ бе категоричен, че "нищо такова няма да се случи докато той е на стража". Само 6 месеца по-късно дори и на самия Тръмп му стана ясно, че севернокорейският лидер Ким Чен Ун изобщо не се шегува със своите ядрени опити и тестовото изстрелване на достатъчно добра ракета вече беше факт.

Откъде тръгнахме и къде стигнахме: Политическата равносметка на 2017 г.

2017 година е към своя край. На българската политическа сцена обаче се случиха редица трусове, които повлияха на обществените процеси и...

"Няма ли този тип нещо по-добро за правене?" (бел. ред. - Ким Чен-ун), попита американският президент след поредното севернокорейско изпитание на МБКР (междуконтинентална балистична ракета), а лидерът на КНДР бе повече от доволен, защото със създаването на тази ракета Северна Корея влезе в много тесния кръг от държави в света, които имат възможността да достигнат САЩ с ядрени ракети.

В края на юли, 2017 светът беше изправен отново на нокти, след като стана ясно, че Северна Корея е изстреляла нова балистична ракета, в чийто обсег влиза цяла Америка. С нея Ким Чен-ун повече от ясно показа на Тръмп, че това е сериозно предупреждение към страната му и САЩ могат да бъдат ударени "навсякъде и по всяко време". Според доклад на разузнавателните служби на САЩ, КНДР е успяла да произведе ядрени бойни глави, които биха могли да бъдат поставени на разработените от Пхенян ракети. Американски разузнавателни данни показаха, че механизмът за контрол на ядрената детонация на ракетата работи нормално и че бойната глава може да издържи на силната топлина при повторно навлизане в атмосферата, макар при един от тестовете с "Хвансон-15" да имаше съобщения, че при влизането в земната атмосфера част от главата се е разпаднала. Според редица анализатори, именно това е поредната крачка, която води Северна Корея към държава със пълноценен ядрен статут.

ООН и засилването на санциите срещу КНДР

В разгара на лятото, много държави осъдиха остро тестовете на междуконтинентална ракета и така Съветът за сигурност на ООН гласува засилване на санкциите срещу Северна Корея в отговор на извършените от Пхенян ракетни изпитания. САЩ изготвиха първоначалния текст, съставен в резултат от множество преговори с Китай. Така резолюцията бе подкрепена от всички 15 държави - членки на Съвета за сигурност, включително Русия и Китай. От своя страна китайският посланик в ООН Лю Цзеи изтъкна след гласуването, че единодушното одобряване на резолюцията е показало "единството на позициите на страните по света по въпроса за постигане на мир на Корейския полуостров".

Всъщност това беше само един от многото случаи, в които Съветът на сигурност на ООН се събираше "извънредно" заради КНДР. И макар за пред публиката да имаше единомислие, че Северна Корея не трябва да е ядрена сила, то на практика, по отношение на суровостта на санкциите, Русия не искаше да направи крачка към по-сериозни ограничения. Точно руската позиция в подкрепа на Ким Чен-ун пролича много ясно в средата на есента, когато постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя изрази гласно съжаление от "жестокостта" на поредните санкции, в които беше включена забрана за доставка на газов кондензат в КНДР. В свой анализ, Deutsche Welle отбеляза доста интересни събития именно по отношение на доставката на горива от Русия и Китай за Северна Корея и специално "прекалено дипломатичното" поведение на руския президент Владимир Путин. Основният въпрос, за който никой не говори прекалено явно, е дали Русия не изнася контрабандно в пъти повече петрол за КНДР, отколкото признава?

САЩ искат нови транспортни забрани от ООН заради Северна Корея

САЩ поискаха от ООН да забрани на пристанищата в цял свят да приемат десет кораба, които са заподозрени, че превозват севернокорейски с...

"Огнената риторика" на Тръмп

Минитюаризирането на ядрена бойна глава от страна на Северна Корея буквално вбеси американския президент. Типично в негов стил той се впусна в директна словесна битка със севернокорейският лидер Ким Чен-ун - чрез Twitter. Тръмп беше категоричен, че е "най-добре за Северна Корея е да спре да отправя повече заплахи към САЩ, защото те ще бъдат посрещнати с огън и ярост, каквито светът никога не е виждал".

Според редица експерти обаче, именно тази наричана от медиите "огнена риторика" на американския президент по-скоро му изигра лоша шега. Тя сякаш оправда на пръв поглед безсмислените доводи на Ким Чен Ун, с които той обяснява действията си, а именно: че на Северна Корея са необходими ядрени оръжия, за да се гарантира оцеляването на режима и те са неговата гаранция за сдържаността на Съединените щати. "Няма да се отклоним и един сантиметър от пътя за засилване на нашите ядрени сили, избран от нас, докато враждебната политика и ядрена заплаха от САЩ срещу КНДР не бъдат окончателно премахнати", беше отговорът на външния министър на Северна Корея на резолюцията на Съвета за сигурност на ООН. Стигна се до там, че корейците определиха САЩ като "бучка, която могат да победят и да превърнат в желе по всяко време".

Ракетата, която прелетя над Япония

На 29 август изстреляна от Северна Корея ракета прелетя около 2 700 км, включително преминавайки над Япония, а траекторията на полета ѝ достигна 550 км. За щастие падане на обекти на територията на Япония не бе регистрирано. Японският премиер Шиндзо Абе нарече случилото се поредно предизвикателство от страна на Пхенян "безпрецедентно и много опасно". Правителството на Япония свика извънредно съвещание на Съвета за национална сигурност. Сирените в страната завиха, а движението на високоскоростните влакове в Япония бе на места временно спряно. КНДР може да е провела изпитание на балистична ракета със среден обсег "Хвансон-12", каквато по-рано заплашваше да пусне в района на тихоокеанския остров Гуам, където са разположени американски военни бази. Такова мнение изрази тогава бившият командващ флота на японските сили по самоотбрана Йодзи.

САЩ официално посочиха КНДР като автор на атаката с WannaCry

Американските власти обявиха официално, че Северна Корея в виновна за разпространението на вируса WannaCry, който през май тази година ...

С тези свои действия севернокорейският лидер Ким Чен-ун ясно показа едно – САЩ, както и страните членки на ООН трябва да оценят правилно ядрената заплаха, която представлява Северна Корея и това, че тя дефакто се превръща в сериозна ядрена сила със своя настоящия арсенал от около 60 ядрени глави, съгласно експертни оценки. Това е и реална заплаха за съюзниците на САЩ. Ким Чен-ун може когато пожелае да нанесе ядрен удар по Южна Корея, например, където има 28,500 американски военни, както и 200 хиляди американски граждани. Може спокойно да удари и Япония, където живеят 90 хиляди американски граждани и 39 хиляди войници.

Северна Корея като потенциална ядрена сила е отворена страница, която едва ли ще бъде затворена и в идната 2018-та година. С оглед на развитието на този конфликт през изминалата година и нажежените отношения на страната в нейната проблематична външна политика, може да се каже, че няма ясен изход от този ядрен лабиринт. Да видим какво ще ни поднесе 2018-та!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

В Индия започнаха най-продължителните избори в света

"Империята отвръща на удара": Израел удари обект на Иран

Земетресение от 5,6 разтърси Турция

Иран: Не сме използвали най-модерните ракети в атаката срещу Израел

Иран: Знаем къде са всички ядрени обекти на Израел, готови сме за удар

Антъни Блинкен отива в Китай: Кога и защо

Солена глоба за нерегламентирано отдаване под наем на жилища в Турция

Заради змия в купето: Влак-стрела закъсня в Япония

Летището в Дубай все още не работи нормално (ВИДЕА)

Индонезия издава предупреждение за цунами след изригването на вулкан (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com