Турция се надява кризата с Русия да приключи скоро, Москва критикува ЕС за санкциите

9563
Турция се надява кризата с Русия да приключи скоро, Москва критикува ЕС за санкциите

Намаляват количествата на връщаните от руската граница турски стоки, ситуацията бавно се нормализира, а финалът на кризата в двустранните отношения според прогнозите ще бъде през март догодина, предава БГНЕС.

Митническият и търговски министър Бюлент Тюфенкчи отчита спад в доставките на продукти за Русия, които се връщат от границата след като Москва наложи ембарго за вноса от Турция като санкция заради сваления бомбардировач. Той смята, че напрежението все повече отслабва и отношенията ще се нормализират през февруари-март.

Турско-китайска среща на фона на нарастващо напрежение

Турският президент Реджеп Ердоган пристигна в Пекин, за да проведе разговори с китайския си колега и други висши служители на фона на н...

„Вече няма проблем с нашия износ на домати, чушки, краставици, но все още има силни затруднения с този на цитрусите, които поевтиняха и на вътрешния ни пазар. В началото на кризата Русия приемаше само корнишоните, цената им се повиши и производителите са доволни.

Не допускам, че може дълго да трае ембаргото върху обувките и кожените изделия, които традиционно изнасяме за Русия“, коментира Тюфенкчи. До момента Русия е върнала един турски самолет и 27 кораба със стоки, но в сравнение с първите дни на кризата нещата се нормализират, отбеляза той.

Според него Русия се опитва да ескалира изострените отношения, но Турция не желае това. Министърът посочи, че правителството бързо е намерило алтернативи за износа си в Румъния, Иран, Азербайджан и България.

Русия няма да се откаже от проекта за АЕЦ „Аккую“, твърди в.“Джумхуриет“ в днешна публикация, в която се подчертава голямата му значимост в търговските отношения между двете страни. Цитиран е зам.-директорът на централата Олег Титов, който твърди, че няма причина за спиране на изграждането на обекта, а строителните работи вървят по план.

Руската инвестиция към момента в този проект е в размер на 3 млрд.долара, което налага Москва да бъде по-чувствителна в случая, подчертава президентът Реджеп Ердоган, цитиран в статията. На 18 декември Росатом обявява търг за поддръжка на електрическите съоръжения в района на АЕЦ, офертите се подават до 30-и този месец.

Напрежение между Анкара и Техеран заради ракетите "Пейтриът"

Иранският президент Махмуд Ахмадинеджат се отказа от посещението си в Турция, което възнамеряваше да направи днес. Ахмадинеджат трябваш...

Преди това е била публикувана и обява за търг за отдаване на автомобили под наем за нуждите на строителите. Плащанията за електроенергията са огромна тежест за бюджета, Турция държи към момента купува най-скъпия ток, а новата АЕЦ ще генерира достатъчни мощности, нужни за потреблението. Очаква се тя да бъде пусната в експлоатация през 2022 г.

Междувременно Русия разкритикува Европейския съюз за това, че удължи санкциите срещу Москва заради кризата в Украйна с още шест месеца, вместо да си сътрудничи с държавата по различни въпроси, в това число и борбата с тероризма.

„Необходимо е да отбележим, че вместо да създадем конструктивно сътрудничество за справяне с ключови предизвикателства на нашето време като международния тероризъм, ЕС и Брюксел предпочетоха да продължат своята късогледа игра на санкции“, съобщиха в изявление от руското Външно министерство.

В края на миналата седмица лидерите на страните от ЕС решиха да удължат санкциите срещу Русия с още шест месеца. Европейският съвет заяви, че е взел решението, тъй като мирното споразумение договорено между Франция, Германия, Украйна и Русия в беларуската столица Минск, няма да бъде напълно приложено до края на тази година.

„Тъй като Минските споразумения няма да бъдат приложени напълно до 31 декември 2015 г. продължителността на санкциите се увеличава докато съветът продължава своята оценка на напредъка на изпълнението“, съобщиха от Брюксел.

Путин: Ако предизвикваме напрежение, то е, защото защитаваме интересите си

По време на годишната пресконференция на руския президент Владимир Путин британски журналист се опита да изкопчи от него коментар по те...

Според ЕС, макар и да има подобрение на терен на ситуацията в Украйна, Киев все още няма контрол на границата си с Русия – ключов елемент от Минските споразумения.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com