Убиваш жена си, лежиш до 15 г. в затвора - нов проектозакон в Иран

1326
Убиваш жена си, лежиш до 15 г. в затвора - нов проектозакон в Иран
Снимка: Getty Images

Парламентът на Иран е приел предложения за затягане на наказанията за насилниците на жени, които могат да бъдат гласувани като закон до няколко месеца, съобщават държавните медии.

Дискусиите в парламента, започнали преди повече от 10 години, доведоха до приемането на общите принципи на проектозакон, наречен "Предотвратяване на вредата върху жените и подобряване на тяхната безопасност срещу лошо поведение", съобщи контролираната от местния режим информационна агенция IRNA.

Иранският аятолах отхвърли всякакви дебати за политическа реформа

Върховният ирански лидер Али Хаменей прекрати вътрешните дебати сред властите за политическа реформа в отговор на недоволството на прот...

Текстът, който все още може да бъде променян, може да бъде официално обнародван в закон през следващите месеци, пише Times of Israel.

Този ход идва почти седем месеца след началото на общонационалното протестно движение, предизвикано от смъртта на Махса Амини в ареста на 16 септември. 22-годишната иранка от кюрдски произход беше арестувана и бита за това, че уж не спазвала строгите правила за обличане на жените в страната.

През последните години правозащитници призоваха иранските власти да реформират закона за защита на жените и да затегнат наказанията за домашно насилие.

Според текста, договорен в неделя, мъж, осъден за убийството на съпругата си, може да лежи до 15 години в затвора, ако семейството на жертвата отхвърли присъдата "кесас" (иранското ислямско право за възмездие). Това е с пет години повече от сегашната максимална присъда.

Публикуването на порнографски изображения без съгласието на жена и принуждаването на жена да се омъжи против волята ѝ също ще се считат за престъпления.

Иран е измъчвал деца на 12 г., задържаните заради протестите са над 22 000

Международната организация за защита на човешките права „Амнести Интернешънъл“ съобщи, че ирански служители по сигурността ...

Проектозаконът също така позволява на съдебната власт да предоставя на омъжените жени разрешения за напускане на страната - дори ако съпрузите им не им позволяват да пътуват в чужбина. Дебатът по този въпрос възникна през 2015 г., когато съпругът на капитана на женския национален отбор по футбол не ѝ позволи да участва в Купата на Азия.

Върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей, който има последната дума по основните държавни политики, през януари призова за по-строг закон за защита на жените. "В нашето общество жените са потиснати в някои семейства", каза тогава Хаменей и добави: "Ако законът не защитава жената, мъжът може да я малтретира".

Всички тези думи от страна на властите идват на фона на агресивните действия на режима срещу протестиращите жени в Ислямската република. В частност те се извършват от "нравствената полиция", а вече има и камери, които ще следят дали иранките носят задължителния хиджаб.

ОЩЕ: Иран следи с камери носят ли жените хиджаб

Междувременно продължават отравянията на ирански ученици и ученички в няколко провинции в страната. През последните три дни са регистрирани случаи в северната и северозападната част на Ислямската република. Иранският режим не успява да предотврати нападенията, но и не казва откъде идват те, пише в днешния си анализ за Иран американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW).

След убийството на жената, открита в багажник: Задържаният получи обвинение

34-годишният Калоян К., задържан във връзка с убийството на жената, открита в багажник на автомобил, се сдоби с обвинение. Софийската г...

Масовите протести също продължават. На 9 април те ескалираха, а вчера имаше леко затишие с едва една демонстрация в цялата страна - в провинция Казвин, добавят експертите от института.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Италия свали дрон на хутите в Червено море

Турция подкрепя кандидатурата на Рюте за генерален секретар на НАТО

Блинкен: "Хамас" получиха изключително щедро предложение от страна на Израел

Като Путин: Съдът в Хага може да издаде заповед за арест на Нетаняху заради войната в Газа

В търсене на примирие: Блинкен пристигна в Саудитска Арабия (СНИМКИ)

По-строги закони срещу насилието над жени: Австралийци протестират след клането в търговски център

Психологически тероризъм: Израел за видео на “Хамас“ със заложници

Колкото топка за тенис: Градушка в Китай след торнадото (ВИДЕО)

Торнадо в Южен Китай, има жертви (ВИДЕО)

След атентата в "Крокус Сити Хол": На граждани на Таджикистан масово се отказва достъп в Русия (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com