В Турция афганистански опиум се преработвал в хероин за доставка в Eвропа и Русия

4574
В Турция афганистански опиум се преработвал в хероин за доставка в Eвропа и Русия
Снимка: БГНЕС

Турски лаборатории преработват афганистански опиум в хероин за доставка в Европа и Русия. Това заявил директорът на руската Федералната служба по контрол на оборота на наркотици (ФСКН) Виктор Иванов, цитиран от RT.

Той разказал, че при съвместна операция Русия и Афганистан са иззели повече от 600 кг опиум в провинция Баглан, и свързал активизацията на дейността на Ислямска държава с увеличения мащаб на наркотрафика в Близкия изток.

Пет години лишаване от свобода за трафик на хероин

Бургаският окръжен съд наложи наказание пет години лишаване от свобода при първоначален общ режим в затворническо общежитие на Гюнай Хъ...

По думите му стоката следвала маршрут Бадахшан – Доши – Бамян – Херат, след това през Иран в Турция, където в добре оборудвани лаборатории с използването на прекурсори турско производство опиумът се преработвал в чист хероин, а след това се изпращал в Европа и Русия.

Иванов цитирал данни за това, че терористичната групировка "Ислямска държава" получава ежегодно между $200 и $500 млн. от контрабанда на афганистански хероин в Европа.

Освен това Иванов отбелязал, че притокът на бойци в "Ислямска държава" може да е свързан с ръста на наркотрафика в Близкия изток.

"От 2014 година се наблюдава активизиране на дейността на "Ислямска държава" и рязко увеличение на нейната численост – четири пъти. Забелжително е, че увеличението на членовете на ИД кореспондира с фиксирания от управлението на ООН по наркотиците и престъпността ръст на мащабите на наркотрафика в Близкия изток, което на свой ред се потвърждава от ръста на иззетия хероин в региона", се отбелязва в доклада на ФСКН.

Задържан е шофьор при опит за контрабанда на хероин за 20 хил.лв.

Окръжната прокуратура в Благоевград задържа шофьор при опит за контрабанда на хероин на стойност 20 000 лева. Случаят се разиграл на 2...

По-рано от ФСКН отбелязали, че терористите от ИД активно участват в транзита на афганистански хероин в Европа, включително през територията на Турция.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com