Войната в Близкия изток: Ситуацията в южната част на Газа е критична (ВИДЕО)

4763
Войната в Близкия изток: Ситуацията в южната част на Газа е критична (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Израел разшири военната си операция и тя вече обхваща цялата Ивица Газа. Наредена е нова евакуация - този път предимно от южните и от централните райони на територията. Израелските военни определиха напредването си на юг, където доскоро беше зоната за евакуация, като „нова фаза от войната срещу Хамас“. 

„Ще действаме с максимална сила срещу терористите и инфраструктурата на Хамас, като същевременно ще сведем до минимум щетите за цивилните“, заяви Даниел Хагари, говорител на израелските отбранителни сили.

В потвърждение на това, днес стана ясно, че над 200 цели в Газа са били поразени от израелските военновъздушни сили само за ден. Операцията бе подновена след пропадането на примирието с Хамас. Разрушена е и инфраструктура, ползвана от Хамас и разположена в училище, открити са две тунелни шахти. Самолет на ВВС е ударил превозни средства, пренасящи ракети, минохвъргачни снаряди и оръжия. Израелският флот е поразил и военноморските наблюдателни пунктове на Хамас и терористичната инфраструктура в пристанището на Газа, се казва в съобщение на ЦАХАЛ. За тежки бомбардировки се съобщава и тази вечер, които са започнали веднага с падането на нощта. Ивицата Газа е в пълно информационно затъмнение, тъй като всички телекомуникации отново са прекъснати.

На война с лидерите на Хамас

В неделя вечерта пък Тел Авив обяви, че е "елиминирал" и командира на батальона Шати на Хамас при въздушен удар от изтребител в неделя, обяви говорителя на Израелските отбранителни сили Даниел Хагари на неделна пресконференция. Командирът Хайтам Хуваджари е отговорен за извършването на нападения на израелска територия при атаката от 7 октомври, каза Хагари. В изявлението се казва още, че Хуваджарай "е командвал силите на Хамас, които се бият срещу войниците на ИД в района на Шати".

Израел възнамерява да убива лидери на палестинското движение "Хамас" по целия свят, заяви Ронен Бар, ръководител на Главната служба за сигурност. Той добави, че операцията ще се проведе в ивицата Газа, Западния бряг, Ливан, Турция, Катар и други територии.

Още: Ердоган: Касапинът Нетаняху ще бъде съден като военнопрестъпник

Бар сравни плановете с елиминирането на лицата, участвали в убийството на израелски спортисти в Мюнхен през 1972 г. Аудиозапис на речта на Бар беше разпространен от държавната телевизия Kan. Не се уточнява къде и кога е направен записът. Заканата "Кабинетът ни е поставил цел. Както се казва на разговорен език, това е ликвидирането на Хамас и ние сме решени да го направим. Това е нашият Мюнхен", заяви ръководителят на Главната служба за сигурност. Той увери, че операцията ще се проведе "навсякъде", и посочи териториите на Турция и Катар. Според Бар това ще отнеме няколко години.

Още: Хутите атакуваха още два израелски кораба в Червено море

Ситуацията в Южна Газа излиза извън контрол

Почти 1,9 милиона души, което е повече от 80% от общото население на Газа, вече са разселени, съобщи агенция на ООН в понеделник. Освен това повече от 15 800 палестинци са били убити от израелските атаки, последвали 7 октомври, според контролираното от Хамас министерство на здравеопазването. При нападението на палестински бойци на територията на Израел пък, загинаха над 1200 мирни граждани.

Ситуацията в здравните центрове в южната част на Газа е катастрофална, каза управителят на една от малкото болници, които все още работят в Рафах, в интервю за Ройтерс в понеделник. Маруан Алхамс от болницата Ал-Наджар каза, че лекарите не могат да лекуват пациенти поради липса на лекарства и персонал.

„Ситуацията в болница Ал-Наджар отразява ситуацията във всички болници в Газа — ситуацията е катастрофална, разглеждаме случаи и не знаем какво да правим“, каза лекарят в интервю, заснето в болницата.

Още: Важно предупреждение за Израел заради палестинците от военния министър на САЩ (ВИДЕО)

Алхамс добави, че болницата е напълно претоварена, трябва да се грижи за нарастващ брой до 800 000 души, които са били разселени, и медицинските екипи очакват този брой да се увеличи. „Не знаем къде да настаним тези бежанци“, каза той. „Клиниките за първа помощ се борят да предоставят помощ на хора с хронични заболявания и в тези приюти, като училища, изпратихме лекари и медицински сестри, но няма достатъчно лекарства за лечение на бежанците“, каза Алхамс.

Алхамс каза още, че е загрижен заради разпространението на болести като холера поради липсата на питейна вода, повредените канализационни системи и липсата на налични бани. „Болниците започнаха да регистрират случаи на хронична диария, хронично повръщане, висока температура, разпространение на кожни заболявания, като варицела и краста... На опашките до тоалетните в центровете за подслон се чака дълги часове“, каза той пред Ройтерс. Лекарят съобщи още, че нарастват случаите на анемия сред децата поради "недохранване и дехидратация".

Предупреждение и от СЗО и ООН

Световната здравна организация също предупреди за големи огнища на болести поради лоши условия на живот. „Чуваме, че 200 души споделят една и съща тоалетна с препълнени тоалетни, открита дефекация, тези видове условия са идеални за разпространението на болестта“, каза в понеделник д-р Ричард Бренан, регионален директор за извънредни ситуации на Източносредиземноморския регион на СЗО.

Още: Нетаняху към Хизбула: Спрете огъня или унищожаваме Ливан

Той каза, че СЗО е имала повече от 1100 случая на жълтеница, „което ще ни накара да се тревожим за разпространението на хепатит“. Бренан каза, че това е в допълнение към увеличаването на броя на респираторните инфекции, диарията и кожните инфекции.

Броят на цивилните, убити в ивицата Газа, "бързо нараства", тъй като Израел продължава своите бомбардировки и наземни операции, каза в понеделник ръководителят на Агенцията на ООН за подпомагане и работа на палестинските бежанци (UNRWA).

„Възобновяването на военната операция и нейното по-нататъшно разширяване в южната част на Газа повтарят ужасите от последните седмици“, каза генералният комисар на UNRWA Филип Лазарини в изявление. „Броят на убитите цивилни нараства бързо. Цивилните, включително мъже, жени, деца, възрастни хора, болни и хора с увреждания, страдат най-много.“

Той добави, че друга заповед за евакуация за преместване на цивилни от Хан Юнис в Рафах в южната част на Газа поради продължаващата бомбардировка на Израел „създаде паника, страх и безпокойство“. Ладзарини каза, че най-малко 60 000 души са били принудени да се преместят във „вече пренаселените приюти, като повече са искали да бъдат подслонени. Много от тях вече са били разселени повече от веднъж, бягайки от войната в други части на Газа“.

„Заповедта за евакуация кара хората да се концентрират в това, което е по-малко от една трета от ивицата Газа. Те се нуждаят от всичко: храна, вода, подслон и най-вече безопасност. Пътищата на юг са задръстени“, каза Ладзарини, отбелязвайки, че достъпът до водата е ограничена в Газа.

Нови призиви за примирие

Премиерът на Катар, който е служил като ключов посредник между Израел и Хамас, подчерта необходимостта от прекратяване на огъня в Газа в разговор с държавния секретар на САЩ. Това идва, когато САЩ засилват натиска върху Израел да направи повече за защита на цивилните.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Нетаняху се озъби на Байдън: Израелците ще се бият с нокти, ако трябва

Многохиляден протест в Ереван с ултиматум към Пашинян: Оставка веднага! (ВИДЕО)

Благородна лъжа: В китайски зоопарк боядисаха кучета като панди (ВИДЕО)

Япония засилва лова на китове

Пътнически самолет кацна "по корем" на турско летище (ВИДЕО)

Няколко страни от ЕС обмислят да признаят палестинска държава на 21 май

Тайланд забранява употребата на канабис едва две години, след като го легализира

Досущ като Пепеляшка: Войник загуби обувката си на парада в Москва (ВИДЕО

Пак дрон: Рафинерия на "Газпром" пуши, депо на "Лукойл" също е ударено (ВИДЕО)

Иран предупреждава за атомна бомба, ако види заплаха за съществуването си

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com