Вълнения в Турция - заради параноята на Ердоган и опозицията

2554
Вълнения в Турция - заради параноята на Ердоган и опозицията
Снимка: Getty Images/Guliver

Местен жител изскочил на сцената, от която реч произнасял турският президент Реджеп Райип Ердоган, което предизвикало паника, съобщи в. "Хюриет дейли нюз".

Инцидентът станал вчера, 24 декември, в провинция Шърнак. Ердоган стоял на сцената и поздравявал аудиторията. Изведнъж мъж изскочил изневиделица на сцената и се опитал да го прегърне, но бодигардовете и президента го отблъснали.

Джамбазки е сигурен: Чрез мюсюлманите Ердоган иска нови граници

Ердоган е притиснат тежко от края на войната в Сирия и се притеснява, че САЩ ще обърнат внимание на случващото се вътре в Турция и на к...

Хюсеин Демирчан, както се казва мъжът, впоследствие казал, че "единствената ми цел беше да прегърна президента, но мисля, че не ме разбраха". Охраната отстранила Демирчан от сцената, след което бил задържан. Но скоро след това бил пуснат на свобода.

Междувременно лидерът на  Републиканската народна партия (РНП) Кемал Кълъчдароглу заяви, че натискът на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) никога няма да може да го накара да мълчи, обещавайки, че само смъртта му ще го спре да говори истината.

"Те ме заплашват, казвайки: „Кълъчдароглу, внимавай! Ще те избутаме !". Ако ще мълча, това ще е с цената на смъртта ми. Ще замълчим, когато умрем, но мислите ни ще продължат да живеят. Ще продължим да защитаваме правата на бедните до края. Защитаваме правата на 80 милиона души ", заяви Кълъчдароглу на партийно събитие в северозападната провинция Ескишехир. Той имаше предвид критиките на вътрешния министър Сюлейман Сойлу срещу него и последвалите правни действия, предприети от Ердоган и други длъжностни лица на ПСР срещу лидера по РНП за твърденията му, че членовете на семейството на президента изпращат пари в офшорни сметки.

В публично изявление в началото на декември Сойлу атакува остро Кълъчдароглу, казвайки: "Аз говоря открито: Кълъчдароглу, свършено е с тебе".

Историческа визита на Ердоган в Гърция

Президентът на Турция Реджеп Ердоган започва днес, 7 декември, историческо посещение в Гърция, за да ускори затоплянето на отношенията ...

Лидерът на РНП заяви също така, че правителството се стреми да продължи извънредното положение в опит да продължи усилията си и да окаже натиск да накара всички опозиционни партии да млъкнат. Извънредното положение бе въведено само дни след опита за преврат от 15 юли 2016 г. и оттогава е продължавано на всеки три месеца. Анкара твърди, че е било наложено извънредно положение, за да се отстранят членовете на ФЕТО от държавните институции.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Израел изтегли ключова бригада от Ивицата Газа - затишие преди операцията в Рафах

Китай е приютил кораб с оръжия от Северна Корея за Русия: Сателитни снимки

Служител на "Хамас": Ще хвърлим оръжията, ако има решение за две държави

Ако протестираш, умираш! Иран осъди рапър на смърт (ВИДЕО)

"Направиха ни по-силни": Северна Корея за санкциите на САЩ

Обществените поръчки на медицински изделия в Китай под съмнение: ЕС започва разследване

Ердоган обещава срещите му с опозицията да станат редовни

Екстремна жега в Банкок

Пекин: Помощта на САЩ за Тайван е прострелване в крака

Рамзан Кадиров явно гони собствен дневен ред с Иран: Пресни примери

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com