Заради жестоките боеве в Йерусалим - заседание на Съвета за сигурност на ООН

2073
Заради жестоките боеве в Йерусалим - заседание на Съвета за сигурност на ООН
Снимка: Getty Images/Guliver

Съветът за сигурност на ООН (СС) ще проведе заседание днес, 10 май, на което ще бъде обсъдена ситуацията около сблъсъците между палестинците и израелската полиция в Източен Йерусалим, съобщи Reuters, позовавайки се на дипломатически източници.

Според източниците на агенцията, срещата е инициирана от Тунис, Ирландия, Китай, Естония, Франция, Норвегия, Нигер, Сейнт Винсент и Гренадини и Виетнам, пише БГНЕС.

Напрежението в Източен Йерусалим започна да нараства в средата на април и на 7 май започнаха сблъсъци между израелската гранична полиция и палестинците на две места едновременно - на Храмовия хълм и в района на Шейх Джара, където в съответствие с решение израелският съд, силите за сигурност изселват няколко арабски семейства. Това предизвика протести на местното население и жестоки сблъсъци, които не са утихнали от края на април.

Ердоган свиква извънредно ислямските лидери заради Ал Акса

Турският президент Реджеп Ердоган свиква на извънредно съвещание външните министри на 57 страни, членуващи в Организацията за ислямско ...

Според палестинската информационна агенция WAFA, основните схватки в петък вечерта и събота вечер са се случили близо до джамията Ал Акса. Израелските сили за сигурност изстреляха гумени куршуми по енориашите, както и шокови гранати и сълзотворен газ, след което над 200 полицаи щурмуваха дворовете на джамията и молитвените зали, принуждавайки вярващите да напуснат Ал Акса. В петък вечерта сблъсъците в района на джамията Ал Акса - третото най-свято място на исляма, наричано още Храмовия хълм от евреите - между израелски и палестински полицаи завършиха с над 220 ранени, а това са най-сериозните сблъсъци в свещения град през последните години.

През нощта в събота ескалацията продължи - 121 палестинци са били ранени при сблъсъците тогава, много от тях са били ударени от гумени куршуми и зашеметяващи гранати, съобщи Палестинският Червен полумесец. Израелската полиция заяви, че 17 от нейните служители са ранени.

Детският фонд на ООН УНИЦЕФ съобщи, че за два дни в Източен Йерусалим са били ранени 29 палестински деца, включително едногодишно дете. Осем палестински деца са арестувани, се казва в съобщението.

Междувременно, турският президент Реджеп Тайип Ердоган призова ислямските страни и цялата световна общност ефективно да се противопоставят на агресивните действия на израелските власти в окупирания Източен Йерусалим. Турският лидер публикува обръщението си в социалната мрежа Tуитър.

Израел махна още някои от съоръженията за сигурност при Храмовия хълм в Йерусалим

Израел премахна още от съоръженията за сигурност, поставени на входа на Храмовия хълм в Йерусалим, след като те предизвикаха серия от п...

"Призовавам цялата световна общност, особено ислямските страни, активно да се противопоставят на действията на Израел в района на джамията Ал Акса в Йерусалим, включително на опитите за насилствено изселване на палестинци от домовете им", пише Ердоган.

"Защитата на свещения Йерусалим е свещеният дълг на всеки мюсюлманин. Атаките срещу светите места в Йерусалим, включително джамията Ал Акса, както и използването на сила срещу мюсюлманите са агресия срещу всеки от нас. Йерусалим е град с три религии и онези, които са подли и неуважителни, опитвайки се да опетнят този град, пренебрегвайки всички норми на закона, трябва да бъдат спрени. Това е отговорност на всеки, който се смята за човек. Престъпленията на Израел не могат да бъдат пренебрегнати. Всеки, който прави това, става съучастник в извършеното беззаконие", се казва още в обръщението на турския президент.

Същевременно Израел обеща да възстанови реда в Йерусалим. Преди седмичното заседание на кабинета израелският министър-председател Бенямин Нетаняху предупреди, че Израел "ще наложи решително и отговорно закона и реда в Йерусалим". Нетаняху заяви, че Израел ще запази "свободата на поклонение за всички религии", но предишната вечер полицията постави препятствия по пътя, заявявайки, че иска да ограничи достъпа до Стария град и да избегне "жестоки бунтове", като по този начин предотврати молитвата на стотици хора, решили да посетят джамията. Израелското министерство на правосъдието обаче отложи ключово решение на съда по спора за собственост в Шейх Джара. А четири арабски държави, които през последната година нормализираха връзките си с Израел - Обединените арабски емирства, Бахрейн, Мароко и Судан, осъдиха действията на Израел и изразиха подкрепа за палестинците.

Още: Насилие със стотици ранени в Йерусалим, Ердоган нарече Израел "жесток терорист" (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Обществените поръчки на медицински изделия в Китай под съмнение: ЕС започва разследване

Ердоган обещава срещите му с опозицията да станат редовни

Екстремна жега в Банкок

Пекин: Помощта на САЩ за Тайван е прострелване в крака

Рамзан Кадиров явно гони собствен дневен ред с Иран: Пресни примери

Седем арестувани след антитерористична акция в Австралия

Разкриха масови гробове в Ивицата Газа: ООН призова за разследване

Ердоган се закани Нетаняху да не избяга от отговорност

Иранският президент се закани да унищожи Израел, ако атакува

Израелската армия: Важен член на ПВО звеното на "Хизбула" е убит при удар в Ливан (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com