Анкара: Договорът с България е важна стъпка за превръщането на Турция в газов хъб

1733
Анкара: Договорът с България е важна стъпка за превръщането на Турция в газов хъб
Снимка: БГНЕС

„Това ще има голям принос за сигурността на доставките на природен газ за Европа, особено за България. Това е и една от важните стъпки за превръщането на Турция в газов хъб“. По този начин турският енергиен министър Фатих Дьонмез коментира споразумението между двете страни, подписано на 3 януари.

С него "Булгаргаз" получава достъп до терминалите и газопреносната мрежа на турската държавна енергийна компания "Боташ". Договорът е за срок от 13 години.

Споразумението предвижда пренос на до 1,5 млрд. куб. м газ годишно и ще спомогне за повишаване на сигурността на доставките в Югоизточна Европа, заяви още Дьонмез, цитиран от турския вестник "Сабах" и БГНЕС.

Президентът към турския енергиен министър: За първи път чуждестранна компания получава достъп до газопреносната ви мрежа

"Само 3 седмици след посещението ми в Истанбул и срещата ми с президента Ердоган двете министерства на енергетиката материализираха пол...

България, която беше почти изцяло зависима от руския газ до април 2022, когато Путин спря кранчето на синьото гориво, се опитва да си осигури алтернативни доставки на достъпни цени. С договора сега газът, който България ще придобие от международните пазари, ще бъде преработен в Турция, преди да бъде доставен по тръбопровода „Булгаргаз“ ще може да използва терминалите за втечнен природен газ на Турция за товарни превози, които ще се транспортират до страната ни по газовата мрежа на "Боташ".

Служебният ни енергиен министър Росен Христов заяви, че със сделката „си осигуряваме възможността да купуваме газ от всички световни производители и да го разтоварваме в Турция, което е най-подходящо за България от логистична гледна точка“. Той добави, че България иска да резервира капацитет от около 1 млрд. куб. м газ годишно в турските терминали за LNG и да сключи сделки за внос с европейски и американски производители.

Резервациите за 2023 г. ще бъдат по-малко, тъй като „Булгаргаз“ вече е спечелил търгове за слотове на терминала за втечнен природен газ Ревитуса.

ОЩЕ: Неофициално: "Булгаргаз" се оправдава, че гърците попречили да вземе още слотове за втеченен газ

Ердоган: Турция иска да стане глобален хъб за определяне на цената на природния газ

С инициативите си в енергийния сектор Турция се стреми да се превърне в глобален център за определяне на референтните цени на природния...

Понастоящем страната ни внася 1 млрд. куб. м газ годишно от Азербайджан и покрива останалата част от нуждите си, които общо възлизат на около 3 млрд. куб. м годишно, чрез внос на втечнен природен газ от Гърция. Според плановете на Министерството на енергетиката България ще покрива една трета от нуждите си с внос на втечнен природен газ през Турция, една трета - чрез гръцкия терминал за втечнен природен газ, който трябва да заработи през 2024 г., и една трета – с доставки от Азербайджан.

Енергийният експерт и бивш посланик на България в Москва Илиян Василев заяви, че резервирането на новия капацитет ще осигури алтернативи на натоварения терминал в Ревитуса.

Турция внася руско синьо гориво и Владимир Путин предложи преди месеци създаването на хъб за руски газ в Турция.

Росен Христов заяви, че България не може да контролира какъв газ ще влиза у нас, но че ще се увери, че подписва сделки за доставки на втечнен природен газ, които не са от Русия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Гърция въвежда по-строги мерки за контрол на трафика

Земетресение разлюля Гърция

Румънските власти освободиха българските риболовни кораби, задържани миналата година

Мицотакис стопли отношенията си с гръцката православна църква

Кога ще има избори за общински съветници в Сърбия

Сръбският Путин пали барута в Босна и Херцеговина, Вучич помага

Ковачевски: Изборите на 8 май ще са много трудни

ОССЕ с положителна оценка за изборите в Северна Македония

Скрили кокаина в чували с тор: Гръцките митничари спряха огромна пратка с наркотици

Норвегия дари 76 превозни средства на армията на Северна Македония

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com