Гърция прие противоречив закон за излизане на страната от кризата

2068
Гърция прие противоречив закон за излизане на страната от кризата
Снимка: Getty Images/Guliver

На фона на няколкодневни протести, гръцкият парламент прие така наречения "закон за развитие", предназначен да създаде условия за икономическото развитие на страната и изход от кризата. Опозицията заяви, че неолибералният закон нарушава правата на работниците и е приет в интерес на големия бизнес, информира АНА-МПА, цитирана от БГНЕС.

"За" закона "Инвестициите в Гърция и други разпоредби" в парламента с 300 места гласуваха 165 депутати от управляващата партия Нова демокрация и дясната Гръцко решение. Против гласуваха 122 депутати от СИРИЗА, Движение за промяна КИНАЛ, Комунистическата партия на Гърция и MEPA25.

Извънредни мерки в Атина заради стачките

В Гърция се провежда 24-часова стачка на работещите в местното самоуправление, като в столицата Атина са предприети извънредни мерки за...

Правителството поставя инвестиционната политика на челно място в икономическата политика. Законът опростява предписаните формалности и процедури като цяло в законодателството за опазване на околната среда, градоустройството и развитието и улеснява инвестициите в Гърция. Правителството заявява, че законът създава истинска и здрава конкуренция, деблокира търгове за големи обществени поръчки, които бяха замразени поради съдебни дела.

Отделна глава е посветена на разпоредбите за труда, които са критикувани от опозицията, но правителството казва, че законът е насочен главно към защита на работните места чрез спасяване на бизнеса от фалит и закриване.

Разпоредбите на закона изискват министерствата да отстраняват проблемите и препятствията пред привличането на инвестиции. Инвестициите в Гърция през последните 10 години са намалели от 60 милиарда евро през 2007 г. на 20 милиарда през 2018 г. Преките чуждестранни инвестиции в страната остават на едно от най-ниските нива в Европейския съюз. Процентът на безработица в Гърция все още е един от най-високите в ЕС.

Нова демокрация заяви, че правителството се бори с пречки пред предприемачеството, като икономическият растеж ще позволи на още повече гърци да намерят работа и да увеличат доходите си. Най-голямата опозиционна партия СИРИЗА заяви, че новите трудови закони ще намалят заплатите, а кабинетът отново предлага неолиберални решения, като тези, довели Гърция до фалит. Както заяви СИРИЗА, правителството без натиск от МВФ провежда реформи в интерес на предприемачите.

Лидерът на СИРИЗА, бившият премиер Алексис Ципрас заяви, че това не е законопроект, а "добра перачница". "Във всяка статия се виждат снимки на вашите приятели предприемачи, издателства, кметове и политици", каза Ципрас, като заяви, че правителството има намерение да задоволи техните интереси.

Стачка зарина Атина и Солун в боклук

Общинските работници по чистотата в Атина, Солун и други големи гръцки градове трябва да продължат и в сряда със стачка, която остави х...

Движението за промяна КИНАЛ (бившето ПАСОК) нарече предложенията на правителството „модел на неконтролирано развитие“ за сметка на трудещите се. Според него законът се характеризира с липсата на елементарно планиране на развитието, дезорганизация на пазара на труда и липса на изисквания за опазване на околната среда.

Комунистическата партия на Гърция, КПГ, заяви, че настоящото правителство продължава политиката на СИРИЗА в интерес на големи бизнес групи, големия капитал и унищожава трудовите права.

Партия MEPA25 на бившия министър на финансите Янис Варуфакис нарече закона подарък за конкретни семейства предприемачи, които вече могат да строят без екологически разрешителни, анонимно да купуват телевизионни канали, да изграждат области от археологически интерес, да градят небостъргачи навсякъде, да наемат работници без колективни трудови договори и да имат частни общини.

Профсъюзите се противопоставиха на закона и проведоха няколко стачки в знак на протест.

В деня на гласуването има няколко протеста. Демонстранти стачкуваха в центъра на Атина. Студенти демонстрираха срещу закон, приет по-рано, който позволи на полицията да влиза в университетски кампуси, за да ограничи незаконните действия. По време на демонстрацията имаше кратки сблъсъци с полицията, като двама души получиха леки наранявания.

Гърция прие окончателно ограничаване на правото на стачка

Гръцките депутати приеха нови мерки за осъществяване на изискваните от кредиторите на страната реформи, предаде БГНЕС. Според новите з...

Вечерта малък митинг бе организиран пред парламента на площад „Синтагма“, след което имаше работническо шествие.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Скрили кокаина в чували с тор: Гръцките митничари спряха огромна пратка с наркотици

Норвегия дари 76 превозни средства на армията на Северна Македония

Кметът на Анкара: Стъпките на ЕС към Турция не показват ясен път за бъдещето

Народът ни наказа: Ковачевски след президентските избори

Пендаровски разочарован от резултатите на президентските избори

При 80% протоколи: Гордана Силяновска е с огромна преднина пред Стево Пендаровски

Официално: Силяновска от ВМРО-ДПМНЕ води убедително пред Пендаровски

Додик видя в Путин гарант за съществуването на Република Сръбска

Приключи първият тур на президентските избори в Северна Македония

Президентски избори в Северна Македония

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com