Християн Пендиков: В Македония учим фалшива история, в която българите са фашисти

4715
Християн Пендиков: В Македония учим фалшива история, в която българите са фашисти
Снимка: БГНЕС

"Като по млад и аз не понасях българите, но се осъзнах и станах македонски българин", това заяви секретарят на българския клуб в Охрид Християн Пендиков пред bTV. Припомняме, че той бе нападнат и пребит на 19-и януари от трима души в Охрид. 

Християн споделя, че заплахите към него продължават. По думите на Пендиков има информация, че може да бъде нападнат и тук, в България. Заплашват и майка му, и близките му. „Аз бях в заведение, в което бяха мои приятелки. Дойдоха двама, трима човека. И започнаха да ме нападат, че съм българин. Само с думи. Защо съм се наричал българин, че съм предател. И такива работи“, спомня си той за нощта на нападението.

Християн Мицкоски: Пендиков стана ВИП персона в България, случаят е политизиран

България е политизирала ситуацията с пребития в Охрид секретар на сдружението „Цар Борис Трети” Християн Пендиков и доказат...

„След това аз излязох от заведението да се обадя на Томе, да му кажа какво е станало. Той е председателят на клуба. Илия излезе и ми взе телефона. Каза ми – „Влизай вътре и си стой спокойно, за да няма проблеми“. Аз влязох вътре и видях, че не ме искат в заведението. Взех си якето и излязох навън. Отивах към паркинга сам, за да си взема колата и да си тръгна за вкъщи. И там се случи всичко“, разказа Пендиков.

Пребитото момче твърди, че боят е продължил поне 10 минути. „За съжаление е нормално в Северна Македония, нормално е да те бият, да те псуват, да те стрелят, защото си българин. От полицията нищо не предприемат“, посочи секретарят на българския клуб в Охрид. „За да си македонски българин, просто трябва да се осъзнаеш. В Македония учим изменена, фалшива история, в която българите са фашисти, татари. След четене на световна история, след четене за ВМРО и какво е историята, осъзнах“, коментира той. Казва, че по-рано не е харесвал никой от съседните земи. „Ние учихме такава история, че само сърбите са ни братя и всички други са искали да се случва нещо лошо на Македония“, признава той. 

От няколко дни Пендиков има денонощна полицейска охрана. Получава снимки на оръжие и заплахи, че хора ще дойдат в България. „Майка ми я заплашват през цялото време. Пишат ѝ коментари, че ще я убият, че сме предатели, че трябва да се изселим от Македония, че не сме за там. Мечтая един ден да можем да се върнем в Македония, спокойно да кажа, че съм българин и никой да не ми направи нищо – не само на мен. На всички, които живеем в Македония и сме македонски българи“, подчерта Пендиков.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Вучич търси помощ от южноамериканските държави срещу резолюцията на ООН за Сребреница

Гърция пусна мобилно приложение, за да се докладват нарушения по плажовете

Стана ясно кога Си Дзинпин ще посети Сърбия

Земетресение разтърси остров Крит

„Правителствата са безсилни, но хората сме силни“: Активисти в Истанбул протестират за помощ към Газа

Продавали наркотици в училище: Родители и ученици арестувани в Гърция

Гърция въвежда по-строги мерки за контрол на трафика

Земетресение разлюля Гърция

Румънските власти освободиха българските риболовни кораби, задържани миналата година

Мицотакис стопли отношенията си с гръцката православна църква

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Балкани