Хърватия: Ще блокираме преговорите на Сърбия с ЕС

2910
Хърватия: Ще блокираме преговорите на Сърбия с ЕС
Снимка: Getty Images / Guliver

Докато Сърбия не отмени спорния закон за универсалната юрисдикция*, Хърватия ще блокира преговорите за присъединяване към ЕС, предупреди хърватското външно министерство, предаде New Europe.

„Ние подкрепяме усилията на Сърбия да се движи по-близо до ЕС. Част от условията, на които Сърбия трябва да отговори, за да отвори важната 23 глава от преговорите за присъединяване, са зачитане на човешките права (особено на правата на малцинствата), в съответствие с международните конвенции и ратифицираните международни договори, пълно сътрудничество с Международния трибунал за военните престъпления в бивша Югославия и реформа в съдебната система“, се казва в изявление на хърватското министерство.

Вучич: Сърбия няма да влиза в НАТО

Сърбия няма да прави референдум по въпроса за присъединяване на страната към НАТО, съобщи премиерът Александър Вучич пред телевизия Р...

Междувременно, вицепремиерът на Хърватия Божо Петров обвини Сърбия, че не иска да принуди заподозрения във военни престъпления и бивш вицепремиер Воислав Шешел, който в момента е в Сърбия, да се яви пред Трибунала в Хага.

-----

*Универсалната юрисдикция е правото на държавите да разследват и осъждат извършители на престъпления, без значение на чия територия са извършени, каква е националността на извършителя или жертвата и без да бъдат накърнени интересите на държавата, която твърди, че има юрисдикция.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Балкани