Хърватия заговори за влизане в Шенген с Румъния на 1 януари, но пропусна България

2270
Хърватия заговори за влизане в Шенген с Румъния на 1 януари, но пропусна България
Снимка: iStock

Председателят на хърватския парламент Гордан Яндрокович заяви пред Камарата на депутатите на румънския парламент, че се надява двете страни да влязат в Шенген на 1 януари 2023 г. В изказването му обаче не бе спомената България, която също настоява за членство в Шенгенското пространство.

Все пак в края на октомври вицепрезидентът Илияна Йотова и хърватският премиер Андрей Пленкович изразиха амбиция "заедно да влезем в Шенген".

Йотова и Пленкович: Амбицията ни е заедно да влезем в Шенген (СНИМКИ)

Амбиция на Хърватия и България е заедно да влезем в Шенген. Това заяви министър-председателят на Република Хърватия Андрей Пленкович на...

Гордан Яндрокович е на официално посещение в Букурещ по покана на председателя на Камарата на депутатите Марчел Чолаку, предаде "Аджерпрес", цитирана от БТА. Пред румънските депутати той каза, че има много прилики между пътя на Хърватия и Румъния, тъй като и двете страни са преживели прехода от комунизъм към демокрация и е трябвало да направят редица промени и да положат усилия, за да влязат в НАТО и ЕС, което е било тяхна обща цел.

По думите му - и двете страни целят пълна интеграция в рамките на ЕС и чрез решението на Хърватия за приемане на еврото след 2 месеца ще бъде постигната важна стратегическа цел на външната политика. Яндрокович посочи също, че има още две цели пред Румъния и Хърватия – влизането в Шенген и в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

ОЩЕ: Радев: Членството в ОИСР е стратегически приоритет за България

Яндрокович изтъкна, че Хърватия е готова за членство в Шенген, а последният доклад на Европейската комисия за Румъния потвърждава и нейната готовност. Председателят на хърватския парламент изрази надежда, че двете държави ще станат част от Шенгенското пространство от 1 януари 2023 г.

Румъния се разбърза с присъединяването към Шенген

Румъния подготвя законопроект относно техническия й прогрес по отношение на присъединяването й към Шенген. Това заяви премиерът Николае...

Припомняме, че вратата пред България за Шенген щеше да е отворена, ако в края на октомври парламентът на Нидерландия не бе приел резолюция, която всъщност засяга и Румъния. В нея се казваше, че Амстердам не трябва да гласува София и Букурещ да бъдат допуснати като членки. Това се случи въреки оценката на Европейската комисия, направена от 30 експерти, която според вътрешния министър Иван Демерджиев е „отлична“ за страната ни. Според президента Румен Радев българската държава е „заложник на вътрешната политика в Нидерландия“.

В същото време в речта си пред румънските депутати Гордан Яндрокович заяви, че Хърватия ще продължи да подкрепя Украйна политически, финансово, хуманитарно и военно, и оцени високо оказаната от Румъния хуманитарна и техническа помощ на хилядите бежанци. „С помощта на приятели като Румъния и Хърватия, Украйна ще спечели тази война“, допълни той.

България също оказва хуманитарна помощ, а наскоро депутатите гласуваха "за" изпращане на военна подкрепа за Киев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Земетресение разлюля Гърция

Румънските власти освободиха българските риболовни кораби, задържани миналата година

Мицотакис стопли отношенията си с гръцката православна църква

Кога ще има избори за общински съветници в Сърбия

Сръбският Путин пали барута в Босна и Херцеговина, Вучич помага

Ковачевски: Изборите на 8 май ще са много трудни

ОССЕ с положителна оценка за изборите в Северна Македония

Скрили кокаина в чували с тор: Гръцките митничари спряха огромна пратка с наркотици

Норвегия дари 76 превозни средства на армията на Северна Македония

Кметът на Анкара: Стъпките на ЕС към Турция не показват ясен път за бъдещето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com