Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кметът на Атина подкрепя кмета на Истанбул и турския народ

29 декември 2022, 11:23 часа • 2542 прочитания

Кметът на Атина Костас Бакоянис заяви, че подкрепя кмета на Истанбул Екрем Имамоглу, който е осъден на повече от две години затвор и наложена забрана да се занимава с политика, пише вестник „Катимерини“, цитиран от БТА.

„Подкрепяме Екрем, подкрепяме народа на Турция, ние стоим от правилната страна на историята. Справедливостта ще възтържествува“, каза Бакоянис по време на посещението си в Истанбул.

Изявлението на Бакоянис се отнася до решението, взето от турски съд по-рано този месец, с което Имамоглу, който е представител на Народнорепубликанската партия (основната опозиционна партия в Турция), е осъден на две години затвор и му е забранено да се занимава с политика заради прессъобщение, публикувано преди три години, в което той нарича членовете на Върховния избирателен съвет на Турция „глупаци“ поради взетото решение да се отменят изборите.

Забраната да се занимава с политика може да попречи на възможността Имамоглу да се изправи срещу турския президент Реджеп Тайип Ердоган на парламентарните избори догодина, отбелязва изданието.

Подкрепа за Имамоглу изразиха и кметовете на Флоренция, Хановер и Париж, както и генералният секретар на европейската мрежа Евроситис, които заедно с Бакоянис участваха в събитие на тема „Градове: Демокрация и развитие“.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес