Кой всъщност е Християн Пендиков и защо влезе на фокус?

21746
Кой всъщност е Християн Пендиков и защо влезе на фокус?
Снимка: Facebook

Разследващият журналист и писател Григор Лилов публикува любопитен скрийншот от публикация на профил във Фейсбук с името на Християн Пендиков, председателят на българския клуб, който бе пребит на 19 януари в Охрид.

На публикацията от 2017 година, за която се смята, че е дело на Пендиков, е прикачена статия на Associated Press, озаглавена "Консерваторите протестират в Македония, настояват за предсрочни избори". От въпросния профил е направен и коментар "Веднъж ВМРО-ДПМНЕ, завинаги ВМРО-ДПМНЕ", което навежда на мисълта, че Християн е (бил) неин симпатизант. Това се потвърждава и от факта, че на снимката в статията действително е Пендиков, който е част от протеста.

Вчера в своя позиция управляващата партия в съседката ни - Социалдемократическия съюз (СДСМ) - обясни, че всички участници в побоя над Християн Пендиков в Охрид са симпатизанти или членове именно на ВМРО-ДПМНЕ.

Източници на Actualno.com споделят, че Пендиков е осъзнал българския си произход и тотално променя позициите си, затова има опит да бъде атакуван по политически линия, включително от България. Толкова ли просто е обаче? Според Григор Лилов категорично "не". От пространна негова публикация във Фейсбук става ясно, че той счита, че Пендиков "се е пребоядисал" и това е активно мероприятие на чужди служби, най-вероятно руски, за да се активизира патротична вълна в България за предстоящите избори - в подкрепа на по-маргинални сили, които нямат много против режима на Путин.

Припомняме, че ВМРО-ДПМНЕ е най-голямата опозиционна партия в Северна Македония и през последните месеци разви голяма антибългарска кампания. Партията отказва да подкрепи и вписването на българите в македонската конституция, което е едно от основните условия на страната ни, за да подкрепи Северна Македония в реални преговори за присъединяване към Европейския съюз.

След побоя секретарят на българския клуб бе транспортиран в България и приет за лечение във ВМА, където беше оперирана счупената му челюст. Състоянието му се подобрява.

Случаят с Пендиков доведе до нарастване на напрежението между двете съседни страни. Външният министър на РСМ Буяр Османи заяви, че ескалацията между България и Северна Македония е "от полза за трети държави". Критики има и срещу изказването на Даниел Лорер от "Продължаваме промяната", направено този уикенд пред Нова ТВ. Той каза, че побоят "не е срещу български гражданин", но един от нападателите е българин. От СДС отвърнаха, че Лорер е ударил "силен шамар" за българите в РСМ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Призоваха Мицотакис да даде оставка: Гърция е най-бедна в ЕС след България

Африкански прах покри Гърция: Властите с предупреждение

Северна Македония чества 4 години в НАТО (ВИДЕО и СНИМКИ)

С чук и нож: Младеж вилня в гръцко училище (ВИДЕО)

Румънският президент разреши влизането на сили на НАТО в страната

Над 2 евро за безоловен: Скъп бензин в Гърция

Огромен пожар: Гръцката област Месиния е в пламъци (ВИДЕО)

Задава ли се нова война? Вучич с подозрително изказване (СНИМКА)

Нов граничен пункт със Северна Македония: Изпълнението на проекта е в ход

Предизборни излияния: В Скопие искат българите още да не се вписват в Конституцията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com