Косово и Сърбия: Няма разбирателство за мир

4832
Косово и Сърбия: Няма разбирателство за мир
Снимка: iStock

Лидерите на ЕС не успяха да убедят Косово и Сърбия да постигнат пробив в проточилия се стремеж за нормализиране на връзките между двете балкански съседки.

Косовският министър-председател Албин Курти и сръбският президент Александър Вучич проведоха отделни разговори с висши служители на ЕС и лидерите на Франция, Германия и Италия в Брюксел.

Ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел заяви, че е било представено предложение за преодоляване на ключова спънка за създаването на асоциация на общините със сръбско мнозинство в северната част на Косово. Сделката щеше да позволи елемент на самоуправление на региона, в който живеят около 60 000 души, след ново предложение за решение от страна на високопоставена делегация на ЕС и САЩ, която посети Косово и Сърбия в края на миналата седмица. "За съжаление, страните не бяха готови да се споразумеят за това, без предварителни условия, които са неприемливи за другата страна. Ще продължим да настояваме и да работим, за да постигнем споразумение", каза Борел, пише БГНЕС.

Още: Война в Косово: От "като Крим е" до "тормоз и геноцид срещу сърбите" (ВИДЕО)

Взаимни обвинения

СНИМКА: Getty Images

Двамата балкански лидери се обвиниха взаимно за провала на преговорите.

"Въпреки това щедро предложение на министър-председателя Курти, президентът на Сърбия Вучич отказа да подпише споразумение с Косово", заявиха от офиса на Курти.

В свое изявление Косово заяви, че приема предложението на ЕС от февруари и допълнителното споразумение, известно като "Охридското приложение", подписано през март. Но Йетон Зулфай, политически съветник на министър-председателя Албин Курти, заяви, че президентът на Сърбия Александър Вучич е отказал да подпише предложенията на ЕС. "Днес министър-председателят Албин Курти предложи да подпишем споразумението за трети път, сега с анекса и с предложението на ЕС и САЩ за самоуправление. Вучич отказа. Ясно е, че Сърбия не иска нормализиране на отношенията с Косово, нито самоуправление за косовските сърби", каза той, цитиран от The Guardian: Още: Премиерът на Косово обяви край на държавата, ако бъде изпълнено сръбско искане

На свой ред Вучич заяви, че е "готов да подпише всичко, което искате, с изключение на присъствието на Косово в ООН и въпроса за независимостта на Косово".

От години Брюксел се опитва да разреши дългогодишния спор между балканските съседи, който влоши отношенията им след войната преди повече от две десетилетия. ЕС смяташе, че е преодолял задънената улица, като през март изработи план за нормализиране на отношенията, но оттогава няма напредък.

Косово настоява, че иска Сърбия да направи първата крачка, като предприеме стъпки за официално признаване на независимостта му. Белград иска първо да постигне напредък по сделката за създаване на автономна асоциация на 10 общини с преобладаващо сръбско население в Косово.

Още: Сърбия се готви за война с Косово: Данни и обяснение как от косовския премиер

Напрежението между Прищина и Белград нарасна, след като миналия месец полицай беше убит в престрелка при засада в размирния север на Косово, за която се твърди, че е извършена от паравоенно подразделение, съставено от косовски сърби. Това се случи след месеци на засилено напрежение в Северно Косово след протести на етнически сърби срещу решението на Прищина да назначи кметове в четири северни общини с преобладаващо сръбско население - след избори, в които обаче не участваха местните сърби, защото ги бойкотираха.

Враждебността между Косово и Сърбия продължава от войната между сръбските сили и етническите албански бунтовници в края на 90-те години на миналия век, която доведе до намесата на НАТО срещу Белград. През 2008 г. Косово, чието население от 1,8 млн. души наброява 120 000 сърби, обяви своята независимост от Сърбия, която Белград никога не е признал.

Примирие в Косово и Босна: ЕС и САЩ сеят семена на война

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Еди Рама се нахвърли на България: "Ужасна, отвратителна политика към Северна Македония"

Радев: Пътят на Северна Македония за Брюксел минава през София

Гръцки медии: Скопие задълбочава разрива с Атина

Гръцки медии: Изказванията на Мицкоски са нова провокация

В торба за смет: Двойка изхвърли мъртвото си бебе на боклука в Гърция

Македонски министър призна, че е наричала грешно страната си (ВИДЕО)

Отложиха делото за за побоя над Християн Пендиков

Мицотакис с изненадващ ход: Гърция засега ще бави Скопие за ЕС

Гърция чака нова порция пясък от Сахара (ВИДЕО)

След Фицо: Сърбин е арестуван, че заплашвал Вучич

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Балкани