Македония се надява Борисов да изпълни обещанието си

31419
Македония се надява Борисов да изпълни обещанието си

Какво може да очаква Македония от завръщането на Бойко Борисов на премиерския пост в България. Това пише в началото на челната си статия македонския "Утрински вестник", предаде БГНЕС.

Публикацията е озаглавена: Ще изпълни ли Борисов обещанието си за Македония? В нея се припомня, че само ден преди да подаде оставка през февруари 2013 година той е посетил изненадващо Скопие и се е срещнал с македонския премиер Никола Груевски. Тогава и двамата направиха само положителни оценки и декларации.

"Създаването на нов кабинет в София е положителен факт. Добре е, че на чело на новото правителство е Бойко Борисов, който на срещата с Груевски заяви, че са постигнали споразумение за подписване на общоприемлив и за двете държави договор", казва пред изданието бившият македонски посланик в София Георги Спасов. Той припомня и думите на Борисов, че "Македония повече няма да търпи блокади от страна на България по пътя й на нейната евроинтеграция".

"Въпросът е дали той днес ще може да реализира тези публични обещания като премиер, където неговата партия има 83-ма депутати в 240-местния парламент", казва още Спасов. Той смята, че Борисов ще има трудности, защото в коалиционния кабинет влизат партии от ПФ и тази на Георги Първанов. Спасов подчертава, че "отношенията на България с Македония не са най-големият проблем за страната, а банковата криза, енергийната независимост от Русия, проблемите с корупцията, разединението и конфронтацията в обществото". Според него обаче Македония трябва да държи "Борисов да изпълни обещанието си".

В края на обширната статия се казва, че през декември 2012 година точно кабинетът на Бойко Борисов за първи път е поставил вето на започването на преговори за членство в ЕС на Македония. "Утрински вестник" припомня и казаното от Росен Плевнелиев, че България иска само едно нещо - да се подпише старата декларация за добросъседство, но след като македонският президент Георге Иванов е изразил готовност за това Плевнелиев повече не е казал нито дума по този въпрос.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Балкани