Македонският външен министър се оплаква, че България мени позициите си

10939
Македонският външен министър се оплаква, че България мени позициите си
Снимка: БГНЕС

Македонският министър на външните работи Буяр Османи каза, че българската страна непрекъснато променя позициите си по време на преговорите си с Република Северна Македония, предаде БГНЕС.

"На практика през целия този процес по въпроса какво точно се иска от нас става въпрос за "движеща се мишена". Миналата година, когато аз за първи път бях в София като министър на външните работи, въпросите бяха съвсем различни", каза Османи. "От онзи документ, който ни бе предаден в София през месец октомври миналата година, до документите, които в момента са на масата за преговори и за които разменяме ноти, според мен е направен голям напредък", каза още Османи пред местната телевизия "21".

Историята на България и Македония - истината от академик Георги Марков

Излезе новата книга на издателство "Тангра" - "България и Македония. История и политика. Първа част", създадена от авторски колектив с ...

Според него, по това време българската страна е поискала да бъде подписан "протокол, меморандум, някакъв документ" към Договора от 2017 г. с точки в този документ. "Но, този процес не бе приет от наша страна и в момента преговаряме за въпросите от пакета 5+1", поясни Османи.

Той смята, че отлагането на дата за започване на преговори за членство на Северна Македония (РСМ) в ЕС няма да дестабилизира страната, но той се страхува от "гръцки сценарий". "Най-големият ми страх е да не влезем в гръцки сценарий, да изпаднем в замразен конфликт с България. Това да бъде нормално състояние на двустранните ни отношения. Да загубим още едно поколение и след време да седнем и да намерим някое решение", добави външният министър на РСМ.

Попитан какво е предложението за македонския език, Османи обясни, че това е същото предложение, което бе подкрепено от словенското, а преди това от португалското и германското председателство на ЕС. В преговорната рамка да бъде написано "македонски език", но с едностранна декларация от страна на България до Европейския съвет, в която тя обяснява позицията си. В същото време ще има и пояснение от наша страна и така ЕС ще приеме и двете позиции, допълни Османи.

На въпроса "защо РСМ е получила за трети път вето от страна на България " Буяр Османи отговори по следния начин: Новото българско правителство бе сформирано само ден преди срещата в Брюксел. Един от аргументите бе, че им е необходимо време...Аз преди време казах, че този път нямаха възможност да кажат "РСМ не е готова", защото ние имаме пълно досие - имаме безупречен доклад на ЕК и никой не може да ни намери забележка относно динамиката на реформите. Имаме стабилно правителство. При нас имаше само един ден нестабилност, когато с участието на "Левица" имаше опит за съставяне на ново парламентарно мнозинство. Тогава аз бях в Брюксел и българският представител веднага излезе и каза: вижте, в РСМ също има политическа криза. Представете си какво щеше да стане, ако това беше продължило по-дълго. И на трето място. Ние предадохме отговорите си навреме. Това са отговори по същество. Ние бяхме напълно готови и поради тази причина бяха намерени други аргументи - необходимо е време, трябва да се анализира декларацията на българския парламент и т.н.

Politico: Кирил Петков залага на бизнес подход за ваксинацията срещу КОВИД и Северна Македония

На бизнес подход за решението на два от най-сериозните актуални проблеми на България залага българският премиер Кирил Петков. Тактиката...

Задочният отговор

30 млн. евро са дадени от македонското правителство за пиар в ЕС и САЩ, а 3 млн. евро - на мозъчен тръст, който е известен с кампаниите си с език на омразата, каза доц. Спас Тошев пред БНТ. Той беше категоричен - трябва да се учим от Гърция. И заяви, че вече има повече разбиране в международно отношение към позицията на България и особено за човешките права на българите в Северна Македония. "Вето, докато Скопие не скъса със своите тоталитарни подходи, наследени от Югославия", настоя доц. Тошев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Гърция изпрати хуманитарна помощ на Ивицата Газа

Пендаровски: Ако делим гражданите на етническа основа, страната ще се върне назад

Вучич: Ново правителство - преди майските празници

"Реките пресъхват, а езерата изчезват": Гърция е изправена пред водна криза

Стрелба пред нощен клуб в Солун

Предизборно: В Македония се нападат политически с "български диктат"

Из полицейски наръчник в Гърция: Шамарите и драскотините не са домашно насилие

Пендаровски предизвиква на дебат лидера на опозицията в РСМ

Гръцките мотоциклетисти умират най-често в Европа

Ръчна граната избухна в Прищина

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com