Нови правила за проверка на ваксинационните сертификати в Гърция

20471
Нови правила за проверка на ваксинационните сертификати в Гърция
Снимка: iStock

Собствениците на нощни клубове, кафенета и останалите заведения в Гърция ще проверяват чрез специално приложение „Covid free“ ваксинационните сертификати на посетителите. Те ще трябва да бъдат представяни задължително за вътрешността на заведенията, където е разрешено клиентите да бъдат само седнали, гласи решението на правителството. Новите мерки ще важат от 16 юли до 31 август.

Министърът на развитието и инвестициите Адонис Георгиадис подчерта, че частите на закрито на местата за забавления, нощните клубове, ресторантите, кината и театрите ще бъдат достъпни само за ваксинирани или преболедували COVID-19, като работят с 85% от капацитета. За частите на открито собствениците имат право да решат дали да бъдат „Covid free“ или смесени зони. Забранява се обслужването на правостоящи и на открито, и на закрито.

„Това лято ще бъде лятото на седящите. Знам, че за много това изглежда абсурдно и трудно, но вирусът и пандемията не ни оставиха възможност да си играем с този въпрос”, подчерта Георгиадис. Според данните, по-голямата част от положителните случаи през изминалия период са вследствие на партита и танци в нощните клубове и кафенетата.

Заведенията за хранене ще имат възможност, при желание, да поставят специален знак, че са „Covid free“ или от смесен тип, в зависимост от решението на собствениците, но само по отношение на външните части. За помещенията на закрито няма да има избор.

Този знак може да бъде поставен в частни и в обществени обекти, ако персоналът е напълно ваксиниран.

Министърът подчерта, че е много важно за гръцката икономика да не остава впечатлението, че в Гърция е изпуснат контролът върху пандемията.

При нарушения на правилата за работа ще бъдат налагани строги глоби и временно затваряне на заведенията.

При първо нарушение, ако обектът е до 200 кв. м, глобата е 2000 евро, а над тази площ – 5 000 евро и 7 дни затваряне.

При повторно нарушение, без значение от размера на заведението, глобата е 10 000 евро и 15 дни затваряне, а при трето се отнема разрешителното за работа за срок от 60 дни.

Санкции може да бъдат наложени и при публикувана информация в социалните медии за нарушаване на правилата, съобщи Георгиадис.

Спортните състезания ще бъдат отворени за публика, само ако желаещите представят сертификат за ваксиниране или документ, че са преболедували COVID-19, без значение дали се провеждат на открито или закрито.

Капацитетът на работа ще бъде до 80%, от които 5% може да бъде зает от деца с негативен селф тест за коронавирус. Максимално разрешеният брой на зрителите на стадионите е 25 000 души, а в зала – до 8 000 човека.

Гърция очаква четвърта пандемична вълна още през август

Нови изисквания въвежда Гърция от днес за пътуване по вътрешните линии на самолети и фериботи и на пристанищата се чака повече време, п...

Военнослужещите в гръцката армия, които се ваксинират или заявят намерение да го направят, ще получат пет дни отпуск, каза още министърът.

Министърът за дигитална политика Кириакос Пиеракакис представи специалното приложение, което определи като „ключово за прилагането на мерките”.

„Covid free GR“ е безплатно и достъпно за всички приложение, чрез което ще се прави проверка на сертификатите.

При сканирането на специалния код ще се появява зелен знак за ваксинационния сертификат и данните за преболедуван ковид, при негативен бърз или РCR тест цветът ще бъде жълт, а червеният цвят означава грешка или невалиден сертификат.

Министърът подчерта, че приложението е лесно за използване и не съхранява лични данни на лицето.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Ето как гледа Ердоган на предстоящата си среща с Мицотакис

Евакуират цял квартал в Ниш заради НАТОвска бомба

Гърците чакат силен циклон през уикенда

Румъния е все по-близо до отпадане на визите за пътувания в САЩ

Мицотакис се среща с Ердоган през май в Анкара

Генералният секретар на ООН: Напрежението между Белград и Прищина е нараснало

Кметът на гръцката столица: Атина не може да издържи повече цимент

Скопие осъмна с антибългарски графити (СНИМКА)

С кого ще се коалира ХДС на Пленкович в Хърватия

България е най-голямата заплаха за 23% от македонците: Проучване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com