X
 
 

Пендаровски: България няма да блокира преговорите на Македония с ЕС

Няма сигнали, че България ще блокира получаването на дата за започване на преговори на Македония с Европейския съюз. Това заяви македонският президент Стево Пендаровски. Коментарът беше направен по време на днешната съвместна пресконференция с черногорския президент Мило Джуканович във вила "Водно".

Пендаровски съобщи още, че български държавни мъже са обявили на среща в понеделник искания, които ще бъдат определени като техен ориентир в хода на преговорите.

Зоран Заев: Приемаме препоръките на България

Може бързо да се намери решение за откритите въпроси с България. Това заяви министър-председателят на Северна Македония Зоран Заев пред...

„Няма никакви сигнали от съседна България – нито от президента, нито от правителството или от съответните министри - че България ще ни блокира в средата на този месец, когато чакаме дата за преговори“, подчерта македонският президент.

Той припомни, че поканата за започване на преговори се очаква да бъде получена на 15 или на 17 октомври.

Actualno.com припомня, че след консултативна среща при президента Румен Радев се очаква българското правителство да изработи позиция, която да представи изискванията на България - задължителни за европейската интеграция на Северна Македония.

Българските политици не казаха, че ще отнемат подкрепата си от Македония, но настояха да бъде спазено договореното в спогодбата за добросъседство, която е първа крачка от приемането на страната в ЕС.

Историческият спор за Македония - как България ще защити интересите си?

Основният крайъгълен камък около, който беше конструиран Договора за добросъседство с Република Северна Македония беше решаване на проб...

Македонският премиер също изрази съгласието си с позицията на българските политици, казвайки, че страната му приема условията.

 

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
missing image
ЛЮБОВЕН хороскоп за 19-20 октомври

Овен Много е вероятно да се почувствате неудовлетворени от връзката си. Емоциите ще се дължат на възникнал спор, но не правете генерални заключения....