Президентът на Македония не подписа указа за името

4146
Президентът на Македония не подписа указа за името
Снимка: БГНЕС

Президентът на Македония Георге Иванов реши да не подпише указа за обнародване на Закона за ратифициране на Окончателното споразумение за решаване на различията, описани в резолюциите 817 (1993) и 845 (1993) на Съвета за сигурност на Организацията на обединените нации, за прекратяване на значението на Временното споразумение от 1995 г. и за установяване на стратегическо партньорство между страните, съобщават македонските медии.

В решението, което кабинетът на Иванов днес изпрати до медиите като писмо, са посочени причините, поради които президентът няма да подпише указа, предаде БГНЕС.

Заев е сигурен, че и на референдум името Северна Македония ще бъде одобрено

Ако референдумът за одобрение на името Република Северна Македония не успее, ще подам оставка. Това заяви македонският премиер Зоран За...

В писмото се казва: "При изпълнението на функциите на президент на Република Македония винаги постъпвам отговорно и върша своите права и задължения въз основа и в рамките на Конституцията, законите и интересите на Република Македония.“

По-нататък се цитират членовете от конституцията, въз основа на които държавния глава отказва да сложи подписа си под документа, договорен от премиерите на Македония и Гърция Зоран Заев и Алексис Ципрас. Иванов твърди, че „няма мандат да подпише указа, тъй като в програмата му от 2014 г. било записано, че „не приема промяна на конституцията с цел промяна на конституционното име“. Президентът подчертава, че „не приема идеи или предложения, които биха застрашили македонската национална идентичност, уникалността на македонската нация, македонския език и македонския модел на съжителство“. Иванов припомня, че за тази изборна програма са гласували 534 910 граждани на Македония, с което е бил избран за държавен глава.

Според президента „споразумението поставя Република Македония в състояние на подчинение и зависимост от друга държава, т.е. Република Гърция. Според член 308 от Наказателния кодекс, "Гражданин, който ще доведе Република Македония в положение на подчинение или зависимост към друга държава, се наказва с лишаване от свобода от пет години".

Македонските депутатите с 69 гласа "за" на 20 юни гласуваха в подкрепа на ратифицирането на споразумението с Гърция, постигнато на 17 този месец в Преспа.

Захариева: Още няма пълна подкрепа за преговори за еврочленство с Македония

Министърът на външните работи Екатерина Захариева заяви, че 4/5 от страните-членки на ЕС подкрепят членството на Македония в Общността....

Според конституцията и парламентарния правилник в случай на вето от президента, законът отново отива в парламентарна процедура, но тогава ще трябва да бъде гласуван с абсолютно мнозинство от общия брой депутати, т.е. да получи зелена светлина от най-малко 61 депутати. Законът в този случай отново се изпраща на президента, който според Конституцията е длъжен да го подпише.

Междувременно Дипломатическият клуб на Македония публикува остра декларация срещу Георге Иванов поради неговия отказ да назначава нови посланици в чужбина.

"В момента 20 дипломатически мисии в чужбина на Република Македония са без посланици, поради отказа на Иванов да назначи нови. Това става, въпреки серията от предложения на правителството. Изпълнителният комитет на Дипломатическия клуб стигна до заключението, че в момента съществува блокада за професионалното развитие на дипломатическата структура, както в Министерството на външните работи, така и в мисиите ни в чужбина. Поради блокадата и отказа на президента да бъдат назначавани консули и дипломати, които да защитават интересите на Република Македония, в този важен момент, когато трябва да се положат усилия за финализирането на интеграционните процеси на страната, в евроатлантическите структури се нанасят огромни вреди. Поради поведението на Иванов страдат отношенията на Македония с държавите, с които имаме дипломатически отношения, но се нанася и директна вреда на имиджа и позициите на Репубилка Македония", пише в декларацията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Ето как гледа Ердоган на предстоящата си среща с Мицотакис

Евакуират цял квартал в Ниш заради НАТОвска бомба

Гърците чакат силен циклон през уикенда

Румъния е все по-близо до отпадане на визите за пътувания в САЩ

Мицотакис се среща с Ердоган през май в Анкара

Генералният секретар на ООН: Напрежението между Белград и Прищина е нараснало

Кметът на гръцката столица: Атина не може да издържи повече цимент

Скопие осъмна с антибългарски графити (СНИМКА)

С кого ще се коалира ХДС на Пленкович в Хърватия

България е най-голямата заплаха за 23% от македонците: Проучване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com