ВАР-ът на Actualno: Втората цедка на Кръстаич и БФС

5652
ВАР-ът на Actualno: Втората цедка на Кръстаич и БФС
Снимка: Facebook/BulgarianNationalTeam/Колаж: Actualno.com

"ВАР-ът на Actualno" е спортна рубрика на Actualno.com, в която чрез коментари и анализи правим по-детайлен преглед на най-наболелите теми в българския и световен футбол.

 

„Мене ме нема във целата схема,
пара ми треб'а за злоупотреба,
Оставям тебе във втората цедка,
пара-ра-лей-ра, виде ли новата система?“

През 2006 година Ъпсурт издадоха една от емблематичните си песни „Втора цедка“. Парчето, в колаборация с испанката Мала Родригес, светкавично стана хит и завладя феновете. Седемнадесет години по-късно то все още е актуално и продължава да се слуша. Да, малко по-рядко, може би, и извън клубовете и дискотеките, но продължава да зарежда почитателите на българския хип-хоп със същата енергия, както тогава.

Седемнадесет години са страшно много време. Ицо Хазарта, Бат Венци и Буч трябва да се гордеят с творението си, което продължава да бъде така актуално и слушано. Все пак момчетата се занимават с изкуство и искат да оставят нещо на следващите поколения. Поколения, които ще се сещат за Ъпсурт и ще слушат с удоволствие творчеството на столичните рапъри.

Падението на българския футбол е главозамайващо 

Нещо подобно се случва и в българския футбол, и националния отбор в последните повече от 17 години, но с обратен знак. Любимият на милиарди фенове по света спорт у нас само запада. Падението е толкова главозамайващо, че привържениците вече не си спомнят имената на всички треньори и футболисти, които минаха през представителния тим. За сметка на това те най-вероятно още могат да запеят част от текста на „Втора цедка“.

Национален отбор по футбол на България

В годините на управлението на Борислав Михайлов и екипа му, България се превърна в „боксова круша“. Превърна се в кафе втора цедка – безцветно, рядко и доста безвкусно. Точно това е представянето на националния отбор през последните години. Но, въпреки че тимът не е стъпвал на голям форум от Европейското в Португалия през 2004-та, на феновете се представя все едно пият скъпо и качествено кафе.

Г-н Кръстаич трябваше да "оправи" футбола ни

Така дойде и г-н Кръстаич. Щял да оправи отбора, да го подмлади, да извадим футболисти за световната сцена и отново да стъпим на футболната карта. Тц. Поредната втора цедка, поредният човек, който идва само, за да си вземе парите и неустойката след уволнението и да ти изпее:

„Мене ме нема във целата схема,
пара ми треб'а за злоупотреба,
Оставям тебе във втората цедка,
пара-ра-лей-ра, виде ли новата система?“

Младен Кръстаич

Младен Кръстаич бе голям футболист. Една от новите легенди на Сърбия. Като треньор обаче явно не става. До момента „комшията“ води националния отбор в 11 мача. В тях България записа 3 победи, 3 равенства и 5 загуби. От началото на 2023 година пък тимът не е спечелил нито един от осемте си мача. За сметка на това се намира в серия от 3 загуби. До края на годината активът може да стане още по-срамен, тъй като ни предстоят контрола с Албания и евроквалификации със Сърбия и Унгария.

Във въпросните 11 мача г-н Кръстаич използва точно 41 футболисти. Зашеметен от желанието си (а, може и не само негово) да „подмлади“ отбора, той съвсем се отнесе и за вече 15 месеца не може да избистри състава, на който да разчита.

Не съм футболен треньор, но смятам, че това време е напълно достатъчно, за да може специалист с претенции като Кръстаич да намери 25 човека. От тях, да кажем, 10 да са с по-периферни роли, но да има ядро от 15 футболисти, които са готови да влязат по всяко време.

Бият ни като тъпан на сватба

При Кръстаич нещата не седят така. Той много често вика дебютанти, след един мач дори ни обясни, че това е „най-доброто“, с което разполагаме. И то при положение, че не викаше футболисти като Ивайло Чочев, Георги Миланов, Тодор Неделев, Кристиян Малинов, Бирсент Карагарен и още, и още. Правим уточнението, че всеки един от гореизброените има поне 10 мача за представителния ни тим, а Чочев, Миланов и Неделев са с по над 40.

ОЩЕ: Г-н Кръстаич, всеки ден, всеки час, навсякъде има мат'риал

Валентин Антов Национален отбор по футбол на България

Разбирам желанието за подмладяване. Но не и когато се прави на всяка цена. Националният отбор на България се представя толкова зле в последните години, че единственото, от което се нуждае сега, е някой да експериментира и да се учи на занаят. Изглежда, че Кръстаич прави именно това – учи се, пробва да види колко зле могат да са нещата.

Защото, когато те бият като тъпан на сватба, трябва да заложиш на сигурно и да опиташ да излезеш от ситуацията. Това няма да стане с играчи с по 1 мач за националния и още 4 за клубния си отбор. В такъв момент трябва да се заложи на опита, а подмладяването ще стане покрай резултатите.

България няма 100 футболисти от световна класа

На всички е ясно, че в България нямаме 100 футболисти от световна класа. Имаме 10 на средно европейско ниво и те трябва да са в националния отбор, за да могат да предадат опита си и знанията си на по-младите. Ако щете, спокойствието си, което са натрупали, играейки сериозни мачове зад граница. Все пак, колкото и изтъркано да звучи, клишето е вярно: „Няма млади и стари, има можещи и неможещи“.

Ние обаче отново сме готови да научим света на нещо ново. За пореден път сме обратно на течението. Искаме да изпъкнем и се молим с все сърце „втората цедка“ да е по-хубава от първата. Да ни забележат. А накрая да кажем: „Видяхте ли? Опровергахме ви, чудесата съществуват!“.

Не е виновен само Кръстаич

Борислав Михайлов

Е, няма как да стане. Убедихме се. Свидетелство за това са все по-малкото хора, които посещават мачовете на националния отбор. Защото те завършват катастрофално. По-лошото е, че няма изглед нещата да се оправят. Нищо, че Гонзо ни обяснява, че след 2-3 години ще „цъфнем и вържем“. За негово съжаление много скоро няма да има кой да гледа националния отбор дори по телевизията.

За „лошото кафе“ обаче е виновен не само „главният кафеджия“ Кръстаич, а и „собственикът“ на заведението – БФС и неговото ръководство. На съдържателя обаче явно така му е добре:

„Мене ме нема във целата схема,
пара ми треб'а за злоупотреба,
Оставям тебе във втората цедка,
пара-ра-лей-ра, виде ли новата система?“.

Автор: Бойко Димитров

ОЩЕ: Дори и Лудогорец стана евроидиот заради родната действителност

*Очаквайте рубриката "ВАР-ът на Actualno" всеки вторник от 07:00 часа в Actualno Sport.

Още интересни статии ще откриете в завладяващите спортни рубрики на Actualno.com!

---------------------------------------------------

За да не пропускате нашите спортни рубрики и останалото спортно съдържание, можете да последвате Facebook страницата "Спортни новини - Actualno.com", да поставите отметка на Actualno.com/sport в браузъра си или да го добавите на началния екран на Вашето мобилно устройство чрез бутона "Add to home screen". За други въпроси - пишете ни във Facebook или на имейл адрес editors@webground.bg

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФУТБОЛ БГ:

"Пас към миналото": Как Стоичков запази честта си и подели "Златната обувка" (ВИДЕО)

Десподов влезе като резерва и ПАОК обърна лидера за 10 минути

Остави ли начело на Черно море? Илиан Илиев разкри бъдещето си (ВИДЕО)

Черно море подчини Локо Пловдив и продължава да гони второто място (ВИДЕО)

Колко трудно е да се отвори шампанското: Отговорът на Дерменджиев (ВИДЕО)

Празненствата в Разград се отлагат: Крумовград спъна Лудогорец не даде на „орлите“ да вземат титлата (ВИДЕО)

Дни след 100-годишния си юбилей: Етър изпадна от Първа лига пет кръга преди края

Локомотив София удари Хебър в дебюта на Балъков и завърза битката за оцеляване в Първа лига (ВИДЕО)

Ботев Пловдив поздрави капитана си: Попето с поредно впечатляващо постижение

Юношеският национален отбор на България спечели Турнира за развитие на УЕФА

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Футбол БГ