Вигенин не наказал Филип Отие, а въвеждал ред за орден „Стара планина”

9036
Вигенин не наказал Филип Отие, а въвеждал ред за орден „Стара планина”

Няма как действията, на които станахме свидетели в Сирия, да бъдат оставени без последствия. Затова и ние, външните министри на ЕС, обсъдихме доста нашироко ситуацията в Сирия и възможностите оттук нататък. Това коментира пред bTV министърът на външните работи Кристиан Вигенин. Цялостно решение на проблема в Сирия може да се постигне само с политически средства, подчерта той.

САЩ обсъждат в момента за това какво е решителни действия- Обама иска лимитирани удари, които да ограничат възможностите на лидера на режима Асад да ползва отново химическо оръжие. По този въпрос няма решение на ЕС. Не сме готови за подкрепа преди доклада на ООН и преди да е направен още един опит в рамките на организацията, обясни външният министър.

Комунистите в Чехия ще поискат излизане от НАТО в случай на удар срещу Сирия

Комунистическата партия на Чехия обяви, че ще поиска излизането на европейската държава от НАТО в случай на осъществяване на военен уда...

На този етап не сме готови да предприемем действия, за които настояват САЩ, преди доклада на ООН. Прибързаните действия не получават подкрепата на ЕС, посочи Вигенин.

Той добави, че след проверката на инспекторите на ООН ще се установи наличието на химическа атака, но и какви са ползваните вещества за нея. И от резултатите светът ще разбере дали това е било в способностите на режима или може и опозицията да го е извършила.

Кристиан Вигенин отрече към България да е било отправяно предложение за участие във военна операция в Сирия.

Няма предложения, но и да дойде, България не може и не бива да участва, заяви той, добавяйки, че в политическия процес за решаване на конфликта може да допринесем.

Протести в САЩ срещу военни удари по Сирия

Протести срещу планираната от администрацията на президента Обама военна операция в Сирия се проведоха във Вашингтон и Ню Йорк, предаде...

Що се отнася до разразилия се скандал с отпътуването на френския посланик Филип Отие, Вигенин заяви, че даването на орден „Стара планина" по принцип е награда, а досега ордените са давани на килограм на посланиците у нас. Външният министър не наказва посланици, но той има правото да въведе ред за тези награди, досега е давано на килограм. Може дори да създадем специален орден за посланици, заяви Вигенин.

Той посочи, че в момента се завършват правилата, по които чужденци и посланици ще получават орден и ще се залегне на критериите за това как този човек е допринесъл за това отличие и с какви свои действия един посланик е подкрепил двустранните отношения. По думите му Филип Отие е просто първият, който ще си тръгне без отличие, защото сега е сложено началото на критериите за него.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com