X
 
 

Ако сте клиент на "Астрал Холидейз", ето как може да търсите обезщетение

665 0
photo of Ако сте клиент на "Астрал Холидейз", ето как може да търсите обезщетение
Снимка: iStock/Guliver
Клиенти на "Астрал Холидейз Интернешънъл" АД могат да заявяват претенциите си за обезщетение на телефон 0700 11 50, който работи денонощно, както и на сайта на компанията. Това съобщават от изпадналия в несъстоятелност туроператор.

Срокът за обработка на документите е 15 работни дни, като от застрахователна компания "Уника", с която "Астрал" има застраховка "Отговорност на туроператора" от 700 000 лева уверяват, че предприемат допълнителни мерки за по-бърза обработка на претенции на клиенти, на които им предстоят пътувания до края на седмицата. Изисква се единствено попълване на уведомление за настъпила вреда без нужните допълнителни документи.

"Астрал Холидейз" банкрутира - кой ще потъне с туроператора?

В момента бедстващи туристи на "Астрал Холидейз" в България и в чужбина няма. Всички могат спокойно да довършат почивката си и да се въ...

От "Уника" изразяват съжаление за случилото се с един от най-големите български туроператори, но уверяват, че потърпевшите ще бъдат обезщетени по реда и условията на Закона за туризма и застрахователния договор.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Последно в Актуално