X
 
 

Борисов за АЕЦ "Белене": Имаме шанс за американо-руско-френски проект

2888 6
photo of Борисов за АЕЦ "Белене": Имаме шанс за американо-руско-френски проект
Снимка: Ива Иванова /Аctualno.com
"Имаме шанс да направим много добър проект – с General Electric, "Росатом", Areva, сега "Фраматом". Това заяви премиерът Бойко Борисов за бъдещето на АЕЦ "Белене". Пред представителите на американското посолство и бизнеса на САЩ той отбеляза, че по тази тема е разговарял близо час с държавния секретар на САЩ Майк Помпео.

"Тази догма "руска централа"; "руски реактори" не съществува към този момент. Българската държава, българският данъкоплатец е заплатил пълната стойност на тези два реактора и те са българска собственост – 100% наша", подчерта Борисов.

Борисов: Ще си отида от политиката, когато АМ Хемус бъде построена (ВИДЕО)

Бойко Борисов разказа как са протекли преговорите с KBC Group, които откриха свой център във Варна с 300 нови работни места. От изказва...

"Така, както консорциумът е подал документите с американски турбини, с френско-германско оборудване на контурите и електрониката, мисля, че това също би бил един много красив проект", добави премиерът и не пропусна да отбележи, че в крайна сметка конкуренцията ще си каже думата, защото за този проект се състезават и Държавната енергийна компания на Китай, и Корейската хидроатомна корпорация.

Към проекта проявяват интерес мощни компании, защото е структуриран правилно, категоричен е Борисов. "Той е структуриран правилно. И правилно си го платихме. Така, както самолетите (бел. ред. - F-16), та са си наши. И ние сега като собственици можем да си търсим партньорите и най-добрия за държавата вариант – дали миноритарен, дали мажоритарен – в парламента ще отидем, когато има вече решение за конкурса и ще вземем най-правилното решение за държавата", добави премиерът.

Енергийният министър Теменужка Петкова изрично уточни, че процедурата позволява да бъде подадена обединена обвързваща оферта. Припомняме, че досега има само заявен интерес, а правителството тепърва избира кои от интересуващите се инвеститори да покани за обвързваща оферта.

Останалите акценти

По време на бизнес-закуска, организирана от Американската търговска камара, Борисов коментира, че се взеха много трудни, но геостратегически решения и не случайно се отчита, че по-добри отношения със САЩ не е имало в много сфери. Той изрази надежда тенденцията да продължи.

Казах, че си отивам от политиката, когато АМ Хемус е готова

"Казах, че си отивам от политиката, когато АМ Хемус е готова. Хемус се строи изключително активно" , това казал пред инвеститора KBC Gr...

За добрите и лошите инвестиции, Борисов заяви категорично: "Лоши няма. Те са инвестиции" и изтъкна, че тези, които са ни любими, създават работни места, високодоходни, пренадена стойност и увеличават износа ни. "Това означава, че икономиката се отърсва от старите си доспехи и се преориентира към Запада", обобщи той.

Като най-голям успех Борисов посочи сделката за изтребителите F-16 и определи като подла оказваната съпротива в страната. "Беше подло, беше трудно, но с финансовия министър и вицепремиера Каракачанов го направихме необратимо", каза той за сключването на договора и се похвали, че "сега върху нашите пари, които пратихме в Америка, се начисляват лихви, но не може да се събори сделката". Премиерът подчерта, че никога не е имало лобизъм по сделката.

Ние никога не правим нещо срещу нашите съседи или срещу наши други партньори, подчерта още премиерът пред представителите на американския бизнес. "Нима е лесно да направиш интерконектор за втеченен газ с Гърция – половин милиард струва, но се строи. И "Балкански поток" се строи. Никой не може да ни се сърди, че сме направили газови магистрали, за да може населението да ползва по-евтин газ. Но го правим, стори се и едното, и другото днес", изтъкна още Борисов.

Той коментира и темата за присъединяването на Северна Македония към ЕС - България води политика не само на добросъседство, а и дава перспектива, знаейки, че колкото по-бързо държавите от Балканския полуостров станат членове на ЕС и НАТО, толкова по-добре за самата България. "По темата трябва ли Северна Македония да бъде в ЕС и НАТО сме на абсолютно еднакво мнение. Трябва ли Албания – разбира се, че трябва. Защото всяка изоставена държава от голямото европейско семейство, от голямата европейска икономика, пазар и всичко останало е пагубно – веднага тя става средище на корупция, терор или на какви ли не ислямистки движения", добави Борисов. Той изрази надежда за същото разбиране и от страна на САЩ: "... аз се надявам и вие когато говорите в департамента за Северна Македония, да не се заигравате с историята. Тя е ясна, описана и от западноевропейски и американски дипломати преди 120 – 130 години. Стъпваме на чистия извор, на корените. Оставяме историята на историците, на празненствата съвместни, за да се върви напред", каза Борисов.

За горещата тема Brexit, той отбеляза, че вече не се знае какво се случва: "Ако няма сделка, никой не може да каже какво се случва с гражданите на ЕС, които са във Великобритания и обратно. Дано се вразумят накрая. Много пъти в ЕС бавно, бавно, тягостно се вземат решения, но накрая като дойде важния момент се организират и се взима правилното решение, така че на това се надяваме в момента".

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 5 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
  Та какви са новите ви обещания ГРОБари ? След като харизахте хиляди тонове българско злато на Дънди (и те ви позлатиха), строите в Александрополис на гърците завод за американска газ, сега отново се надупвате на американците, за да не барат милионите на Мафиота ...
 • Анонимнмен 4 Анонимнмен преди 1 седмица Профил на трол?
  какви глупости говориш,бе,ГЛУПАК СВЕТОВЕН???
 • Октомври 3 Октомври преди 1 седмица Профил на трол?
  Имаме свинско филе от Гибралтар , пармезан от С.Марино и орехчета от Нова Гвиния. Тези вкусотии чудесно ще допълнят и без това отрупаните ни трапези на партито довечера.
 • Анонимен 3.1 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
  А руска водка и черен хайверец нЕма ли?!
  : 1 !
 • Анонимен 2 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
  АБЕ, БАНКЯНСКИЯ ПЕЕРАС НАУЧИ ЛИ СЕ ДА ГЪЛТА ИЛИ ПРОДЪЛЖАВА ДА ПЛЮЕ КАТ ПРЪВ РЕПУБЛИКАНСКИ ПРОСТАК?
 • Анонимен 1 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
  Карма-карашик?!