КНСБ и Мая Манолова на война заради скандален законов текст за заплатите

4210
КНСБ и Мая Манолова на война заради скандален законов текст за заплатите
Снимка: Thinkstock

Поне 7-8 пъти сме говорили неплащането на заплати да се криминализира. Това, което КНСБ направи заедно с омбудсмана Мая Манолова внесе 7 законопроекта на 20 април, 2017 година. Пет видяха бял свят, но с доста промени, а криминализирането остава нерешено и тази борба продължава. Това заяви председателят на КНСБ Пламен Димитров.

Трябва да бъдат респектирани тези работодатели, които не уважават българските граждани, обяви Манолова.

В крайна сметка хиляди работници могат останат без неизплатените си заплати

Пропуск в пакета от мерки за защита при неполучени заплати лишава хиляди работници и служители от обезщетения. Промените, приети в края...

Няма решение от Конституционния съд (КС) – 6 от 12 съдии са "против" да се отхвърли текста, според който се плащат само 60 процента от изработеното, обясни Димитров. При това положение се връщаме пак към депутатите – да се промени този текст в Кодекса на труда, за да се плати това, което си изработил – не 60%, а 100%, каза председателят на КНСБ.

Конкретният текст (бел. ред. – чл. 245 от Кодекса на труда) гласи, че при добросъвестно изпълнение ти се плащат 60% от заплатата. Такова чудо няма никъде по света – за добросъвестно поведение да се налага санкционна норма. И в текста не се уточнява, че става въпрос за случай с финансови затруднения на работодателя. С това решение КС легализира трудовата експлоатация в България, категорична е Манолова. Ще настояваме да не е така или поне да става дума само за случаи на финансови затруднения и само за определен период, най-много от година, добави омбудсманът.

Конкретен пример

140 шивачки и работници във фабриката за обувки в Дупница на фирма "Абонданца" излязоха на протест. Причината – неплатени заплати. Те не са получили пари за ноември, а след 4 дни изтича срокът да си получат възнагражденията за декември. Искаме някой от правителството да направи нещо и това нещо да спре, казаха те.

Депутатите все пак не оставиха хиляди хора без шанс да си вземат неизплатени заплати

Минало на ниво комисия скандално предложение на депутата от ГЕРБ Юлиян Папашимов, касаещо начислени, но неполучени заплати на над 3 хил...

Един от протестиращите се възмути, че проблемът със заплатите се случва за пореден път и попита кога най-после законите ще са такива като в нормалните държави и ще се изпълняват. Не е ли време незаплащането на трудовото деяние да се криминализира, попита друга жена.

Омбудсманът посочи, че се занимава с този казус от началото на миналата година и той бил в основата да се промени законодателството – през Фонда за гарантиране на вземанията (т.нар. солидарен фонд на работодателите) да могат да се изплащат заплати при неплатежоспособност на работодателя. Манолова добави, че в Дупница става въпрос за 4-5 фирми, които си сменят регистрациите и правят всичко възможно да се крият.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Кабинетът набързо осигури 250 млн. лева за комплекса "Мини Марица-изток"

Сделките с недвижими имоти в Европа удариха 13-годишно дъно

Окончателно: Либерализацията на пазара на тока се отлага

Българският транспортен сектор изисква незабавни действия от Брюксел в отговор на загуби от над милиард лева без сухопътен Шенген

Предизборна идея на ГЕРБ мина през парламента - държавата дава 1 млрд. лв. за държавните мини

Войната в Украйна пълни джобовете на оръжейната ни промишленост: ВМЗ - Сопот с рекордни приходи

По-евтин Великден прогнозират от BILLA България

България единствена в ЕС не е въвела всички облекчения от глобалния корпоративен данък

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика