X
 
 

Ковачки с хитър отговор срещу Домусчиев: Правителството избира за кого токът да е евтин

11439 42
Ковачки с хитър отговор срещу Домусчиев: Правителството избира за кого токът да е евтин
Снимка: БГНЕС
Не мисля, че на бизнеса му е трудно да говори. Но има два типа бизнес – едни, които обичат повече да говорят, а други по-малко и накрая се мерят по резултатите. Това заяви соченият за енергиен олигарх Христо Ковачки след поредна доза обвинения, че заради него цената на тока за бизнеса е много висока.

Ковачки сподели пред предаването "Лице в лице" на bTV, че денят му започнал странно, тъй като видял как Кирил Домусчиев поискал оставките на ръководствата на БЕХ, на енергийната борса, на енергийния министър – заради цената на тока. Смятам, че не му е работа на бизнеса да кадрува, каза Ковачки.

Брикел: От август 2019 г. сами спряхме да горим отпадъци, МОСВ знае

"Брикел" ЕАД няма нищо с италианския боклук във Варна. От август 2019 г. не гори подобни отпадъци и МОСВ е уведомено за това. Изявление...

Същевременно Ковачки обясни, че заради бурята "Киара" в Германия в неделя, 9 февруари, имало много силен вятър и много слънце, т.е. възможност да се произвежда евтин ток. В България нямаше, заключи Христо Ковачки и поиска да не се правят заключения за състоянието на българската енергетика на базата на един ден. И извади статистика, че българският индустриален ток е най-евтин за региона на Югоизточна Европа. Той добави и данни на Евростат за цената на тока за бита – почти еднаква в ЕС само на база, но таксите правят разликата, а в България били ниски. "Политиката на правителството води до ниска цена за битовите потребители", заключи Ковачки, който добави, че няма как хем токът за домакинствата, хем за индустрията да са евтини.

Припомняме, че цената за бита е в регулирания пазар, т.е. КЕВР я определя, а не се получава на изцяло пазарен принцип. А по-рано енергийният министър Теменужка Петкова напомни именно разликата в цената на тока за бизнеса и за потребителите и че като се сложат такси и данъци, според Евростат за първо полугодие на 2019 г. цената на тока за индустрията в Германия е 203 евро, за България тази цена към края на първото полугодие на 2019 г. е 106 евро за мегаватчас. За 2018 г. цената за индустрията в България, средната цена е била 97 евро на мегаватчас, в Германия е била 196 евро за мегаватчас, добави Петкова.

На директен въпрос дали спекулира и влияе решаващо на цената на тока за бизнеса, отговорът на Ковачки беше: Не виждам как. Той обаче визираше софтуерното управление на борсата, но като му беше уточнено, че става въпрос за изкупуване на ток и после препродажба, бизнесменът отвърна, че тези упреци били "малко некоректни", защото работодателите нямали ограничения да се борят и някои от тях били собственици на когенерации и на други енергийни мощности. "Не мисля, че аз или някой в България може да направи какъвто и да е монопол", каза Ковачки и обяви, че всеки може да си купи ток от друга борса – например от Румъния, от Унгария. Само че тези пазари са свързани в борсовия сегмент "В рамките на деня", както и всички други борси, с които си сътрудничим, а съществува още и сегментът "Ден напред", както и централизирания пазар за двустранни договори. "Ако някой от тези колеги иска да си купи електроенергия от Германия, от другаде, мога да го посъветвам, без никаква комисионна", добави Ковачки. А Теменужка Петкова по-рано заяви: "Оказа се, че в този ден (9 февруари) съседните на нас борси в Румъния и в Унгария са приключили своите търгове с няколкочасово закъснение, това на практика е създало условия една голяма част от всички тези търговци или съответно участници на пазара на електрическа енергия в Русия и в Унгария да се прехвърлят на нашата борша, да увеличат търсенето на нашата борса и съответно да се покачи цената".

Ковачки заяви и, че мащабът на българската енергийна борса е доста малък, като пренасочи към ЕС – общият енергиен пазар предполага енергията да се грижи там, където цената е най-изгодна. Припомняме обаче, че нашата борса още не е "вързана" към този пазар – очаква се до края на годината сегментът "Ден напред", който е най-използван от бизнеса, да бъде свързан с този общ пазар.

Работодателите беснеят и искат оставки заради скъпия ток

Работодателите поискаха незабавни оставки заради високата цена на тока за индустрията. Те заплашиха с радикални действия, ако не бъдат ...

Не се страхувам да съм в България, да работя тук, защото ми е родина, не смятам да я напусна, каза още Ковачки, след като му беше даден пример с Васил Божков и как той също изглежда обичал България, но сега е в ОАЕ. Бизнесменът добави и, че "проверките са здравословни" и каза: "Какво страшно има в това да си купиш по-скъп ток и да се опиташ да го препродадеш. Принципите на борсата са който даде най-добра цена".

За финал Христо Ковачки беше категоричен, че въглищата ще изчезнат от енергийния пазар в Европа и че трябва да се мине към по-екологичен вариант – природен газ и алтернативни горива, като биомаса и RDF. Същевременно бизнесменът беше категоричен и, че ако искаме да имаме ток, трябва да опазим ТЕЦ "Марица изток 2" на всяка цена. Ковачки отрече и да има отношение към бизнеса с горене на отпадъци, като определи за "легенди" твърденията, че много се печели от тази дейност.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 20 Анонимен преди 4 дена Профил на трол?
  Нюрнберг и директно на въжето башка с наследниците. После конфискация на пари и имуществото.
 • Алтернативен 19 Алтернативен преди 5 дена Профил на трол?
  Този клоун ковачки ми дължи пари-30лв! Мошеника когато искаше да влиза в политиката на изборите се записах от неговата партия за застъпник понеже бях безработен и реших да заработя 30лв. Но след изборите представителите на ковачки се скриха и дълго време бяха неоткриваеми. Доста хора изгоряхме само в Хасково. Готов съм да свидетелствам на разследващи държавни органи при интерес , ще се включат и д виж още ›› руги познати имащи да взимат пари. За контакт students@abv.bg От такива тарикати Българите и Държавата нямат нужда!!!
 • Анонимен 19.1 Анонимен преди 4 дена Профил на трол?
  Абе момче, нали знаеш приказката на дядо Гиньо Ганев - Битият бит и т.н.?!
  : 1 !
 • Анонимен 18 Анонимен преди 5 дена Профил на трол?
  хора, тецовете нищо не струват! кафяви въглища, късен период на овъгляване! с каквото да ги заливат, за нищо не стават! Само въгл. двуокис! благодарение на турция, китай, германия, англия , където има най много тецове, въздухът е толкова мръсен, заедно с автообилите
 • Анонимен 17 Анонимен преди 5 дена Профил на трол?
  Ебах ти и лъжеца
 • Анонимен 17.1 Анонимен преди 5 дена Профил на трол?
  Нe знaя зa Кoвaчки, aмa oтидe мaмaтa нa нaй-хубaвия цимeнт Титaн злaтнa пaнeгa. Вeчe ocтaвaт турcкитe бoклуци c химия и другитe нaши вaрoвикoви бoклуци дeтo cлeд 3г пoчвaт дa ce рoнят.
  : 1 !
 • Анонимен 16 Анонимен преди 5 дена Профил на трол?
  Труднo дa пoвярвaм чe нa прoкурaтурaтa нe й ПOCOЧВAТ cпръcчe кoй и кoгa дa гo рaзcлeдвa. Миcля cи тaкa зaщoтo имa мнoгo хoрa, кoитo ce рaзпрocтрaнявaт в публичнoтo прocтрaнcтвo oт уcтa нa уcтa кoй крaдe и кaк. CAМO ПРOКУРAТУРAТA НE ЗНAE. ЯВНO ЖИВEE В ДРУГA ДЪРЖAВA ИЛИ НЯМA ДOПИР C ХOРAТA
 • Анонимен 16.1 Анонимен преди 5 дена Профил на трол?
  Ей, всички престъпници крадливи с консултански договори за милиони.
  : 0 !
 • ЧИЧЕ 16.2 ЧИЧЕ преди 4 дена Профил на трол?
  Прокуратурата знае всичко, но над нея има голяма шапка, действа селективно.
  : 0 !
 • Анонимен 15 Анонимен преди 5 дена Профил на трол?
  Лъже като дърт циганин, кога, кога и него ще го подхванат?Божков по сравнение с Ковачки е бебе-пеленаче!
 • Анонимен 15.1 Анонимен преди 5 дена Профил на трол?
  ТOЗИ ПРEВЪРНA БЪЛГAРИЯ В AУШВИЦ -БИРКEНAУ. ИЗТРOВИ НИ - и нac и дeцaтa !! ПРИCЪДAТA МУ МOЖE ДA E CAМO КAТO НA ТEЗИ OТ НЮРНБEРГ.
  : 0 !
 • Анонимен 14 Анонимен преди 5 дена Профил на трол?
  В Гeрмaния - 1 eврo ! В Бг - 63 eврa ! ....... cпoрeд бгпoл , кoвaчкипoл , влaдипoл и други “ нeзaвиcими “ aгeнции и изчиcлитeлни цeнтрoвe цeнaтa нa тoкa в БГ e нaй eвтинa в Гaлaктикaтa ! Кo рeчи ? Я пaк ? Кoлкo пък дa нe мoжeм дa cмятaмe? Eптeн зa мeзe ни взeхa !
 • Анонимен 14.1 Анонимен преди 5 дена Профил на трол?
  ДA МУ ВЗИМAТ ТEЦOВEТE И ДA ГИ НAРЯЗВAТ ЗA CКРAП,A КOВAЧКИ В ЗAТВOРA CТИГA ЛЪГAЛ ЧE НE CA НEГOВИ НA БAЛЪЦИ ЛИ НИ ПРAВИ,ТAЯ ГAД OТ РAК НИ ЗAРAЗЯВA И OТ РAК ЩE МРE
  : 0 !
 • Анонимен 13 Анонимен преди 5 дена Профил на трол?
  Дирника Ковачки:"Нямaм нищo oбщo c изгaрянeтo нa oтпaдъци, нe ce зaнимaвaм c тoвa, пoзнaвaм тaкивa хoрa, нo нe ce зaнимaвaм." ми щo нe cпoдeлиш кoи ca тия убaвци , a прoкурoрчeтo щo нe ce хвaнe зa тия твoи думи дa тe пoдecти чe e рeднo кaтo знaeш тaкивa нeщa дa cпoдeлиш c кoйтo трябвa ?
 • Анонимен 13.1 Анонимен преди 5 дена Профил на трол?
  Комунист е не може да има насилие над него кауна го пази нали е спонсора на герп
  : 1 !
 • Анонимен 12 Анонимен преди 5 дена Профил на трол?
  Мнoгo нaглa личнocт и пълeн пcихoпaт. Цвeтaнкa Ризoвa нa мoмeнти, щeшe дa излeзнe oт кoжaтa cи и c прaвo. Тoзи зacлужaвa прoкурaтурaтa дa му бръкнe c микрocкoп... ceщaтe ce къдe. Тoвa кoeтo aз рaзбрaх oт интeрвютo бeз дa cъм cпeциaлиcт в oблacттa нa eнeргeтикaтa e, чe нямa нищo лoшo някoй дa изкупувa eвтин тoк и пocлe дa гo прoдaвa нa cпeкулaтивни виcoки цeни и чe тoвa нe билo cпeкулa, a бизнec. A виж още ›› бcoлютeн изрoд.
 • Анонимен 11 Анонимен преди 5 дена Профил на трол?
  Мамичката ти мръсна лъжецооооо
Нагоре