Ковачки с хитър отговор срещу Домусчиев: Правителството избира за кого токът да е евтин

16561
Ковачки с хитър отговор срещу Домусчиев: Правителството избира за кого токът да е евтин
Снимка: БГНЕС

Не мисля, че на бизнеса му е трудно да говори. Но има два типа бизнес – едни, които обичат повече да говорят, а други по-малко и накрая се мерят по резултатите. Това заяви соченият за енергиен олигарх Христо Ковачки след поредна доза обвинения, че заради него цената на тока за бизнеса е много висока.

Ковачки сподели пред предаването "Лице в лице" на bTV, че денят му започнал странно, тъй като видял как Кирил Домусчиев поискал оставките на ръководствата на БЕХ, на енергийната борса, на енергийния министър – заради цената на тока. Смятам, че не му е работа на бизнеса да кадрува, каза Ковачки.

Брикел: От август 2019 г. сами спряхме да горим отпадъци, МОСВ знае

"Брикел" ЕАД няма нищо с италианския боклук във Варна. От август 2019 г. не гори подобни отпадъци и МОСВ е уведомено за това. Изявление...

Същевременно Ковачки обясни, че заради бурята "Киара" в Германия в неделя, 9 февруари, имало много силен вятър и много слънце, т.е. възможност да се произвежда евтин ток. В България нямаше, заключи Христо Ковачки и поиска да не се правят заключения за състоянието на българската енергетика на базата на един ден. И извади статистика, че българският индустриален ток е най-евтин за региона на Югоизточна Европа. Той добави и данни на Евростат за цената на тока за бита – почти еднаква в ЕС само на база, но таксите правят разликата, а в България били ниски. "Политиката на правителството води до ниска цена за битовите потребители", заключи Ковачки, който добави, че няма как хем токът за домакинствата, хем за индустрията да са евтини.

Припомняме, че цената за бита е в регулирания пазар, т.е. КЕВР я определя, а не се получава на изцяло пазарен принцип. А по-рано енергийният министър Теменужка Петкова напомни именно разликата в цената на тока за бизнеса и за потребителите и че като се сложат такси и данъци, според Евростат за първо полугодие на 2019 г. цената на тока за индустрията в Германия е 203 евро, за България тази цена към края на първото полугодие на 2019 г. е 106 евро за мегаватчас. За 2018 г. цената за индустрията в България, средната цена е била 97 евро на мегаватчас, в Германия е била 196 евро за мегаватчас, добави Петкова.

На директен въпрос дали спекулира и влияе решаващо на цената на тока за бизнеса, отговорът на Ковачки беше: Не виждам как. Той обаче визираше софтуерното управление на борсата, но като му беше уточнено, че става въпрос за изкупуване на ток и после препродажба, бизнесменът отвърна, че тези упреци били "малко некоректни", защото работодателите нямали ограничения да се борят и някои от тях били собственици на когенерации и на други енергийни мощности. "Не мисля, че аз или някой в България може да направи какъвто и да е монопол", каза Ковачки и обяви, че всеки може да си купи ток от друга борса – например от Румъния, от Унгария. Само че тези пазари са свързани в борсовия сегмент "В рамките на деня", както и всички други борси, с които си сътрудничим, а съществува още и сегментът "Ден напред", както и централизирания пазар за двустранни договори. "Ако някой от тези колеги иска да си купи електроенергия от Германия, от другаде, мога да го посъветвам, без никаква комисионна", добави Ковачки. А Теменужка Петкова по-рано заяви: "Оказа се, че в този ден (9 февруари) съседните на нас борси в Румъния и в Унгария са приключили своите търгове с няколкочасово закъснение, това на практика е създало условия една голяма част от всички тези търговци или съответно участници на пазара на електрическа енергия в Русия и в Унгария да се прехвърлят на нашата борша, да увеличат търсенето на нашата борса и съответно да се покачи цената".

Ковачки заяви и, че мащабът на българската енергийна борса е доста малък, като пренасочи към ЕС – общият енергиен пазар предполага енергията да се грижи там, където цената е най-изгодна. Припомняме обаче, че нашата борса още не е "вързана" към този пазар – очаква се до края на годината сегментът "Ден напред", който е най-използван от бизнеса, да бъде свързан с този общ пазар.

Работодателите беснеят и искат оставки заради скъпия ток

Работодателите поискаха незабавни оставки заради високата цена на тока за индустрията. Те заплашиха с радикални действия, ако не бъдат ...

Не се страхувам да съм в България, да работя тук, защото ми е родина, не смятам да я напусна, каза още Ковачки, след като му беше даден пример с Васил Божков и как той също изглежда обичал България, но сега е в ОАЕ. Бизнесменът добави и, че "проверките са здравословни" и каза: "Какво страшно има в това да си купиш по-скъп ток и да се опиташ да го препродадеш. Принципите на борсата са който даде най-добра цена".

За финал Христо Ковачки беше категоричен, че въглищата ще изчезнат от енергийния пазар в Европа и че трябва да се мине към по-екологичен вариант – природен газ и алтернативни горива, като биомаса и RDF. Същевременно бизнесменът беше категоричен и, че ако искаме да имаме ток, трябва да опазим ТЕЦ "Марица изток 2" на всяка цена. Ковачки отрече и да има отношение към бизнеса с горене на отпадъци, като определи за "легенди" твърденията, че много се печели от тази дейност.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Експерт за отложената либерализация на тока: Не смятам, че ще плащаме повече

Решено: Служебният министър трябва да предоговори договора с "Боташ" (ВИДЕО)

Кои са най-устойчивите градове в Европа и в света?

Кабинетът отпусна парите за компенсиране на сметките за ток на училища, детски градини и църкви

Шринкфлацията застигна супермаркетите в тази европейска страна

Идва американското ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй"

Европа има нужда от два нови атомни реактора на година

На първо четене: Отлага се пълната либерализация на пазара на ток

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 13.04-19.04.24

АПИ загуби дела за стотици милиони левове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com