Нелоялната конкуренция - основният проблем в биопроизводството

2605
Нелоялната конкуренция - основният проблем в биопроизводството
Снимка: Pixabay

Новият заместник-министър на земеделието, отговарящ за биопроизводството, Чавдар Маринов предлага да се помисли за създаването на гаранционен фонд с участието на държавата, предаде БГНЕС.

Припомняме, че след протестите на браншовите организации Чавдар Маринов стана заместник-министър, който да брани техните интереси.

Порожанов не виждал основания да подава оставка

Диалог винаги е имало, основание за оставка няма. Това каза земеделският министър Румен Порожанов на брифинг в земеделското министерств...

„Вчера беше ден на избори. Събраха се всички браншови асоциации, които са част от споразумението за протестните действия. Имаше двама кандидати – за конвенционалното производство. Това беше Тодор Джиков, който е председател на асоциацията на картофопроизводителите, а от страна на биологичното производство Димитър Петков. Двамата кандидати събраха равен брой гласове. След дебати всички се обединиха около избирането на консенсусна личност и това бях аз“, обясни Маринов и добави, че Джиков също е бил избран и влиза с него в Министерството като негов съветник.

Маринов обеща да работи заедно с всички браншове. Попитан коя е първата тема, с която ще се заеме, той отговори, че по отношение на производството на плодове и зеленчуци, картофи, биопродукти има един основен проблем и това е нелоялната конкуренция.

"Тя се явява по два фланга. Първият е високо субсидираната европейска стока, която влиза у нас на цени под нашата себестойност. Това поставя в неконкурентна условия земеделските производители. От друга страна, наблюдаваме един нерегламентиран внос, една контрабанда, на плодове и зеленчуци, от страни, които не са членки на ЕС като Турция, Македония, Албания, който трябва да бъде урегулиран. Това удря по фиска, тъй като не се внасят такси, мита, ДДС", подчерта Маринов.

Той каза, че ще работи и по търсенето на варианти за застраховането на реколта. „Може да помислим и за създаването на гаранционен фонд с участието на държавата и земеделските производители, който да обезпечава адекватно производителите при градушка, слана“, подчерта експертът.

Сметната палата: Земеделските производители гонят плащания, а не биопроизводство

Земеделските биопроизводители гонят плащания, а не биопроизводство. Това твърдят от Сметната палата в одит на изпълнението на мярка 11 ...

Маринов изрази надежда, че ще бъдат изпълнени и останалите искания на протестиращите и обяви, че ще работи съвместно с бранша за възстановяването на изконните български традиции по отношение на производството на плодове и зеленчуци. Ще работи и за възраждане на българското село чрез търсене на различни социални пакети и субсидирана заетост с помощта и на други ведомства.

Припомняме, че досега Чавдар Маринов беше изпълнителен директор на Българската асоциация на организациите на производители на плодове и зеленчуци. Той е агроном, животновъд, икономист по образование. Има 11 години трудов стаж в Държавен фонд „Земеделие“. Маринов е на 42 години, женен с две деца.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Европа има нужда от два нови атомни реактора на година

На първо четене: Отлага се пълната либерализация на пазара на ток

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 13.04-19.04.24

АПИ загуби дела за стотици милиони левове

Българите получават ползите от приемането на еврото още сега с tbi bank

eMAG пуска Genius абонамент в България с безплатна доставка и ексклузивни оферти

Подем при строителството в България и ЕС

Край няма: Нов завой в една от поръчките за високоскоростни влакове с пари от Плана за възстановяване

Огромна част от българите живеят в панелки от соца

Силно начало на годината за жилищния пазар в София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com