В битката за милиарди с държавата - кой кой е в пътното ни строителство

24538
В битката за милиарди с държавата - кой кой е в пътното ни строителство
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

Когато се прекатури каруцата – пътища много, е казал българският народ. Тази поговорка с пълна степен важи за пътното строителство в страната.

Каруцата е прекатурена. Пътищата са много – строени и недостроени, поддържани и неподдържани. Парите са много – за взимане и за даване. Информацията е изобилна – достоверна и не чак дотам. Претенциите още повече – строители към възложителя т.е. държавата. И обратно. Заинтересовани сме всички – кой с одобрение, кой с неодобрение от качеството и количеството свършена работа.

Протестите станаха регулярни, а двете спорещи страни се скараха до такава степен, че да не искат да се виждат повече. И всяка внушава, че е жертва.

Министърът на регионалното развитие арх. Виолета Комитова обяви, че оттук-нататък ще разговаря само със собствениците на пътностроителни фирми, макар че днес (12 октомври) се случи друго и в крайна сметка седна на една маса с браншовите представители. Преди това от браншовата камара "Пътища" поискаха занапред да говорят само с премиера Стефан Янев и обявиха, че протестите ще продължат, докато не се разреши проблемът. 

Тъй като обаче на 8 октомври МРРБ направи презентация на основните контрагенти на АПИ и на няколко пъти арх. Комитова и нейни заместници повтаряха, че не знаят чии са тези фирми, получили 1,4 млрд. лева и претендиращи за още близо половин милиард, Actualno.com направи проверка. Има известна неяснота по какъв механизъм са групирани – в първата група два консорциума и три фирми; във втората група -  15 фирми (едната е вписана два пъти – б.р.); в третата група – един консорциум и две фирми, като посочените дружества нямат договори с АПИ за пътно поддържане.

Фирмите са 20. Двама души притежават по 3 дружества, други двама са собственици на 2 от крупните пътностроподдържащи фирми. Зад част от останалите десет надничат известни лица.

Безспорно най-голямо внимание сред всички тях заслужава 44-годишният благоевградчанин Христо Савев. Групата фирми – "Грома холд" (бивша „Агромах“, учредена през 2002 г.), "Водно строителство – Благоевград" и "Европейски пътища", над които той има влияние, е получила 553 млн.лв. и претендира за още 227 млн. лв.

Справка в Търговския регистър сочи, че Савев е едноличен собственик на "Грома холд". Управител на дружеството е Виктор Велев, който от своя страна е формалният собственик на "Водно строителство – Благоевград" АД. Майката на Савев – Анка, пък е собственик на "Европейски пътища" АД.

Консорциум между "Грома Холд", "Водно строителство – Благоевград" и БКС има петгодишен договор за поддържане на държавните пътища в Благоевград. Основният им договор е за 23,8 млн. лв., а допълнителните възлагания с анекси – за 75 млн. лв.   

Консорциум между "Грома Холд" и "Роуг 1" ЕООД поддържа пътищата в област Смолян (по основен договор за 21,7 млн. лв. с ДДС). Допълнително договорени превантивни ремонти са за близо 70,2 млн. лв. с ДДС .

"Европейски пътища" пък е с ангажимент към пътищата в областите Пловдив (по договор за 28 млн. лв. и допълнително възложени дейности за 68 млн. лв.) и Пазарджик (18,7 млн. лв. основен договор и допълнителни споразумения за превантивни ремонти за почти 194 млн. лв.).

Накратко фирмите, близки до Савев, имат основни договори за пътно поддържане на стойност 92,2 млн. лв. с ДДС и допълнителни възлагания за 407 млн. лв. Вероятно останалите средства, които са получили и за които претендират, са за пътно строителство.

"Пътстройинженеринг" отговаря за пътищата в област Кърджали. Действителен собственик от април тази година е Иван Георгиев, а преди това е била на Румен Гайтански – Вълка. Дружеството има основен договор с АПИ за 18,6 млн. лева.

"Пътстрой Бургас" в консорциум със "Сет Къмпани" ЕАД и "Бургаспътстрой" АД поддържа пътищата в Бургас по договор за 30,1 млн. лв. с допълнителни възлагания за 40 млн. лв. За пътищата в Шумен същото дружество е в консорциум с "Инфра Експерт" АД и имат договор за 17,1 млн. лв.

Интересен детайл за "Бургаспътстрой" е, че то е собственост на Георги Петров чрез фирмата му "Грутал Холдингс Лимитид" (Кипър), а до края на март се е представлявало от Филип Маркулиев, който наскоро спечели конкурс за член на СД на "Автомагистрали" ЕАД и е представител на държавата в него.

"Инфра Експерт" пък в консорциум с "Обонато билд" ЕООД и "ЗМБГ" АД поддържа пътищата в област София с договор за 57,5 млн. лв. и допълнителни възлагания за почти 74 млн. лв.  Дружеството "Инфра експерт" – записано два пъти в презентацията на МРРБ, е еднолична собственост на Иво Михайлов. В друг консорциум – с "Инжстройинженеринг" ЕООД, "Автомагистрали София" ЕООД и "Хидростой" АД, фирмата на Михайлов изпълнява пътното поддържане във Варна по договор за 17,6 млн. лв. и допълнителни възлагания за 44 млн. лв. Някои медийни публикации сочат "Инфра Експерт" като близка с Велико Желев, а други – с братя Домусчиеви.

Пътищата в "Инжстройинженеринг" и "Автомагистрали София" ЕООД водят към Пламен Стилиянов – бивш съдружник на Велико Желев.

Фирмата "Пътни строежи – Велико Търново" поддържа републиканската пътна мрежа в старопрестолната столица с договор за 27,8 млн. лв. и допълнителни възлагания за 29 млн. лв.

"Пътстрой – Габрово" АД (собственост на Денка Стоева и Илиян Димитров) в консорциум с "Пътни Строежи-Велико Търново" и "Инфрастроежи" ООД (със съдружници Стефан Стефанов и Ивелина Момчилова) поддържа пътищата на област Габрово по договор за 14,5 млн. лв.

"Пътстройинженеринг" отговаря за пътищата в област Кърджали. Действителен собственик на фирмата е Иван Георгиев. Дружеството има основен договор с АПИ за 18,6 млн. лева. 

"Пътинженерингстрой-Т" ЕАД (Търговище) и "Пътинженеринг" АД (Русе) са собственост на Иван Цвятков Иванов. Първото поддържа пътищата в Търговищко с договор за 15,4 млн. лв. и допълнителни възлагания за 39 млн. лв., а второто – в Русе, с договор за 15,1 млн. лв. и анекси за още 36 млн. лв.

Акционерното дружество "АБ" поддържа пътищата в Хасково. Основният му договор е за 26,5 млн. лв. Негов действителен собственик е Цветан Чолаков. Строителният бранш го свързва с ексдепутата от ДПС Делян Пеевски, но няма публично проследима връзка с него.

Последната в тази група фирми – "Битумина ГмбХ – България", в момента е собственост на Христо Атанасов. До 2019 г. то е било собственост на германския гражданин Хенри Балцер. Върху дружеството в България пряко се упражнява контрол от "Битумина ГмбХ" – Австрия. В консорциум с "Пътинженерингстрой-Т" ЕАД и "Строймонтаж" ЕАД то поддържа пътищата в област Разград с договор за 15,4 млн. лв. 

В третата група е даден консорциумът "Нивел ПП", който е между фирмите „Нивел строй“ ЕООД на Велко Руйков и "Пътно поддържане Кюстендил". Той поддържа пътищата в Кюстендилско по договор за 22,6 млн. лв.

"Парсек груп" АД (с действителен собственик Бончо Бонев) и "Автомагистрали Хемус" АД – собственост на Райчо Котов, са в същата група. Те са известни строителни фирми, но не са сред пътноподдържащите, имащи петгодишни договори с АПИ. В презентацията на МРРБ са посочени заедно с "Нивел строй", че са получили 433,7 милиона и претендират за още 3,2 млн. лв.

От представената официална информация не става ясно какво е платено на фирмите за пътна поддръжка в областите Добрич, Видин, Враца, Ловеч, Плевен, Силистра, Перник, Сливен, Стара Загора. В тази връзка и за изчистване на други неясноти, Actualno.com отправи запитване с 11 въпроса към МРРБ, чиито отговори очакваме.

Тревожно е, че предстои зима и всички посочени по-горе фирми трябва да са на линия за чистене на сняг и лед от шосетата. И ако фирмите решат да отмъщават на възложителя си, потърпевши ще сме всички. Заплахи на камионите, с които протестират, гласят: "Ще има зима без снегорини".

Междувременно стана пределно ясно - протестите сега не са за липсващи заплати на работниците, а за липсващи пари за фирмите по поети ангажименти с държавата. Протестираме заради спрени поръчки, неплащания от страна на държавата, заяви пред Actualno.com недоволен представител на бранша, пожелал анонимност. Той отказа да посочи и името на фирмата, в която работи - ПОДРОБНОСТИ ТУК

Още: Комитова и пътните строители се разбраха, протестите спират засега

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Смениха ръководството на "Булгаргаз"

ОББ: Услугите – главен мотор на икономиката

Основателят на Telegram: Натискът на Кремъл ме принуди да напусна Русия

На комисия: Отложиха либерализацията на електроенергийния пазар за домакинствата

Почти два милиона туристи са били в България през зимния сезон

Байдън иска да утрои митата за стомана и алуминий от Китай

Фалитите в България: Данните за първото тримесечие на 2024 година

AES България отново получи престижната награда за безопасност на British Safety Council

Инфлацията в ЕС и еврозоната продължава да се забавя. Какви нива достига?

Енергийният министър обсъди с ОМВ добива на нефт и газ в Черно море

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика