Автомобилните производители отчит рекордни печалби въпреки трудностите

945
Автомобилните производители отчит рекордни печалби въпреки трудностите
Снимка: Mercedes-Benz

Най-големите автомобилни производители са приключили третото тримесечие с рекордни резултат, сочи проучване на международната одиторска и бизнес консултантска фирма EY. В него се посочва, че за 16-те най-големи играчи в сектора периодът юли-септември е бил най-доброто трето тримесечие по отношение на оперативната печалба (преди лихви и данъци EBIT) и на приходите.

Въпреки забавящата се икономика и трудната геополитическа ситуация, търсенето засега е силно, особено за премиум-автомобили, а предлагането на полупроводници и други материали и компоненти се подобрява. Така автомобилите могат да се продават на високи цени, което прави третото тримесечие на тази година особено успешно.

Автомобилните производители бесни за продажбата на Twitter на Мъск

Социалните медии са важен маркетингов инструмент за всички автомобилни марки. С поглъщането на Twitter от Илон Мъск, нейните отношения ...

Оперативната печалба е нараснала средно с 28% спрямо година по-рано. По отношение на този показател германските производители на автомобили се представят особено добре, постигайки ръст от 58%, изпреварвайки американските и японските конкуренти, които имаха среден ръст съответно от 38% и 2%.

На първо място е Mercedes-Benz с оперативна печалба от 5,2 млрд. евро, а на второ е Volkswagen Group с 4,3 млрд. евро. И по отношение на приходите големите в автомобилната индустрия постигнаха среден ръст от 28%. Тук първа е Volkswagen Group със 70,7 млрд. евро, втора е Toyota с 66,3 млрд. евро. По отношение на печалбата върху приходите обаче Tesla се представя най-добре, като американската компания за електрически автомобили генерира печалба от 17,8% от приходите, следвана от Mercedes-Benz с 13,8%. Средната стойност е 7,3% - непроменена спрямо година по-рано.

При петте най-силни групи средните маржове на продажби са скочили до 11,7% от 9,1% година по-рано. В групата на петте най-малко печеливщи, възвръщаемостта на продажбите, която се счита за един от основните показатели за рентабилност, спадна от 5,5% на 3,8%.

Продажбите са нараснали най-много на пазар номер едно - Китай, през третото тримесечие, с 11% повече на годишна база. Там германските производители постигнат забележителен успех, като са продадали с 28% повече автомобили в сравнение с година по-рано.

Европейските автомобилни производители са изправени пред нов проблем

Европейските производители са изложени на риск от остър недостиг на автомобилни стъкла поради рязкото увеличение на цените на енергията...

Пазарът в САЩ, от друга страна, се е разширил само с 1%, въпреки че германските производители също постигнаха извънреден ръст от 18%. В Западна Европа продажбите са паднали с 3%, а германските производители на автомобили също регистрират 3% спад на този пазар.

„Големи слоеве от населението са принудени да претърпят значително намаляване на покупателната си способност, което означава, че ще има все по-малко хора, които могат и ще искат искам да си купя нова кола. Това може да засили ценовата конкуренция, което допълнително ще намали възвръщаемостта на продажбите, поне за компаниите, произвеждащи нелуксозни автомобили“, се казва още в проучването.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Експерти посочиха 5 места в колата, където най-често се образува ръжда

Tesla обяви, че търпи огромни загуби

Защо не трябва да пръскате колата си с вода преди да нанесете пяна

Opel Grandland също стана електромобил

Силен скок: До края на годината един от всеки пет автомобила ще бъде електрически

Мoto Morini стъпи на българския пазар

Китайски автомобилен концерн ще произвежда хибриди в Италия

При кои автомобили е опасно резервоарът да се пълни догоре

Може ли да се смесват различни масла в двигателя?

Каква е причината толкова много стартъпи за електромобили да се провалят?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com