Бъдещото BMW Z5 си намери нов съперник

2379
Бъдещото BMW Z5 си намери нов съперник
Снимка: Motor1

Съвместният проект на Toyota и BMW за разработката на нов спортен автомобил върви по план и се очаква неговите две верси да дебютират през 2018 г. Компаниите обаче са си поставили различни цели за реализацията на техния модел на пазара, съобщава Autocar.

В случая с Toyota нещата изглеждат далеч по-лесни – японците се готвят да представят своята разработка като приемник на култовото купе Supra, като са убедени, че това е достатъчно да осигури на техния модел достатъчна аудитория. При BMW обаче случаят с предшественика е малко по-различен и затова баварците са се прицелили в нов съперник. Това е най-достъпният модел на Porsche – роудстъра Boxter.

По тази причина бъдещото BMW Z5 ще получи свалящия се покрив от кабриолета 2-Series. Това ще позволи намаляване на теглото на спортната кола, а също така и ще дистанцира бавареца от японския си „събрат”, който ще се предлага единствено като купе с твърд покрив.

Самият модел ще бъде изграден на нова платформа, като част от компонентите за нея ще бъдат взаимствани от шасито на купето BMW M4 (това засяга най-вече задното окачване). Използването на тази архитектура означава задно предаване, като една от възможностите е поставяне на електромотор на предните колела, което ще подобри значително управляемостта на автомобила.

Що се касае до двигателите, при новото Z5 ще се разчита на редови турбомотори, като базовата версия ще получи 2,0-литров двигател. Ще има и хибридна версия, с която се занимават инженерите на Toyota, като за нея ще бъдат използвани технологиите от спортния прототип TS050 LMP1. Това означава, че хиридното купе и роудстърът освен електромотор ще получат и система за задвижване на четирите колела.

Най-мощната модификация на баварския модел обаче ще бъда със задно предаване. Върху нея работи М-подразделението на компания, като ще се избира между двигателя на BMW M2 с 370 к.с. и този на М3/М4 с 430 к.с. И двата мотора са с обем 3,0 литра.

При Toyota топ-версията ще получи 3,5-литров V6, който се разработва и ще бъде поставян и на някои модели на Lexus. С помощта на турбина агрегатът ще може да развива над 400 к.с.

И двата модела ще се произвеждат в завода на Magna Steyr в Грац (Ав). Предвижда се годишно пускането на около 60 000 бройки от BMW Z5 и Toyota Cupra.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Кога включването на круиз-контрол е опасно за водача?

Колко станции за зареждане са необходими в Европа?

Европа може да наложи мита до 55%, за да ограничи китайския внос на електромобили

Евтините електромобили: Китай е напът да промени картата на световното производство

Електрическа кола блъсна петима души на изложение в Китай (ВИДЕО)

Какво означават цветните ивици и точки върху гумите?

Експерти посочиха 5 места в колата, където най-често се образува ръжда

Tesla обяви, че търпи огромни загуби

Защо не трябва да пръскате колата си с вода преди да нанесете пяна

Opel Grandland също стана електромобил

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com