Електромобилът се оказва по-евтин за издръжка от стандартна кола

5009
Електромобилът се оказва по-евтин за издръжка от стандартна кола
Снимка: iStock

Поддръжката на кой вид автомобил е по-евтина – на модел с електромотор или с двигател с вътрешно горене. Отговор на този въпрос дава агенцията за анализи и проучвания We Predict, според която разходите за електрическо превозно средство през първата година след закупуването му са по-големи. След това обаче колите на ток имат сериозно предимство.

Изследване показва, че собствениците на електромобили в САЩ харчат средно 123 долара за разходи през първите 3 месеца и 306 долара за цялата година. В същото време притежателите на нов автомобил с двигател с вътрешно горене трябва да извадят съответно 53 и 189 долара. Погледнато в 3-годишен период обаче колите на ток стават по-евтини, като за този период разходите за тях са средно 514 долара, докато за автомобил с конвенционално задвижване те са 749 долара.

Най-успешният пикап в историята също мина на ток

Компанията Ford представи електрическа модификация на най-успешния пикап в историята - F-150, който от 44 години е лидер по продажби ср...

В случая разликата се дължи главно на по-ниските разходи за поддръжка, тъй като собствениците на коли на ток харчат само 77 долара за първите 3 години след придобиването на своето превозно средство. В същото време сумата за стандартен модел с бензинов двигател е 228 долара.

Компанията за анализи е събрала данни за повече от 13 млн превозни средства от общо 400 модела. Така нейните заключения се базират на 65 млн поръчки за обслужване и ремонти. Разходите за резерви части за 7,7 млрд, а за труд – 9,5 млрд. Те включват непланирани ремонти, гаранция, сервизни акции, диагностика, актуализация на софтуера и фабрично инсталиране на опции.

„Данните показват, че разходите за поддръжка са по-ниски и поддръжката на електрически двигател в средносрочен и дългосрочен план е значително по-евтина от тази на автомобилите с двигател с вътрешно горене, чиито ремонти са по-скъпи“, обясни главният изпълнителен директор на We Predict Джеймс Дейвис пред Auto News.

Резултатите от проучването показват, че разходите за поддръжка на превозните средства се увеличават. В него се казва, че производителите обикновено взимат 731 долара за поддръжка през първите три години за превозни средства от моделна година 2018, което е 11% скок в сравнение с моделите от 2016 г.

Не правете тези грешки, за да не съсипете двигателя на колата си

В стартирането на двигателя на автомобила няма нищо сложно. Но оказва се, че то може да доведе до сериозни проблеми, ако не се направи ...

Също така беше разкрито, че разходите за ремонт са се увеличили с 4%, разходите за поддръжка са скочили с 11%, а кампаниите за обслужване са се увеличили с 35%.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Експерти посочиха 5 места в колата, където най-често се образува ръжда

Tesla обяви, че търпи огромни загуби

Защо не трябва да пръскате колата си с вода преди да нанесете пяна

Opel Grandland също стана електромобил

Силен скок: До края на годината един от всеки пет автомобила ще бъде електрически

Мoto Morini стъпи на българския пазар

Китайски автомобилен концерн ще произвежда хибриди в Италия

При кои автомобили е опасно резервоарът да се пълни догоре

Може ли да се смесват различни масла в двигателя?

Каква е причината толкова много стартъпи за електромобили да се провалят?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com