Европейските производители тръгват по пътя на Airbus

3708
Европейските производители тръгват по пътя на Airbus
Снимка: BMW

Електромобилите все по-активно заемат позиции на автомобилния пазар. Така например, във Франция през юли и август са продадени 2776 машини на електричество, което е с цели 40% повече от аналогичния период на 2016 г. А от началото на годината в страната са реализирани продажби на 16 331 нови коли на ток, което е доста сериозен показател.

Очаква се, през следващите 10-15 години, автомобилите с двигатели с вътрешно горене да бъдат забранени в няколко европейски държави. Към тях вероятно ще се присъединят Китай, Индия и САЩ. Всичко това ще постави в тежко положение автомобилните производители, които търсят изход от ситуацията.

В Норвегия се отказват от електромобили заради липса на зарядни станции

Норвегия е лидер по електромобили на глава от населението и това не е случайно - около 98% от енергията в държавата се изработва от вод...

Една от възможостите за това бе посочена от вицепрепрезидентът на Европейската комисия по енергетиката Марос Сефкович, цитиран от Automotive News. Според него, при неизбежния ръст на продажбите на електромобили ще се увеличи и търсенето на батерии за тях. А това е отрасъл, който производителите не бързат да развиват. Той обаче може да донесе доста проблеми на компаниите от Европа, тъй като те ще се окажат зависими от китайските и американски производители на акумулатори.

За да се избегне подобна зависимост, Сефкович призова автомобилните компании на Стария континент да обединят технологиите и капиталите си и да тръгнат по пътя на Airbus. През 70-те години на миналия век авиационният концерн губи битката с конкурента си Boeing, но след като се превръща в общоевропейска компания успява да навакса изоставането си от американците. Сега подобна ситуация се наблюдава и при производителите на батерии.

„Американските и китайските компании, правещи батерии, се откъснаха напред и европейците не могат да ги настигнат. В същото време при някои модели електромобили стойността на батериите достига около 40% от цената на цялата машина. Ние не можем да си позволим да бъдем зависими от други производители, тъй като по този начин те ще ни диктуват условия и ще направят нашите електромобили неконкуретноспособни”, обясни Сефкович.

Вицепрезидентът на ЕК по енергетика е категоричен, че фирмите на континента трябва бързо да обединят сили, тъй като производството на батерии крие огромни перспективи, а пазарът през близките няколко години ще нарасне значително.

Volkswagen инвестира 20 млрд. евро в електромобили

До 2030 г. концернът Volkswagen ще инвестира 20 млрд. евро в разработката на автомобили с електрически и хибридни силови агрегати. Това...

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Ford предложи конкурент на Tesla Model Y в Европа

Всички победители в конкурса „Световен автомобил на годината" се оказаха електрически

Защо е опасно да се зарежда автомобил с включен двигател

5 автомобилни компании отказаха да спасят застрашен от фалит производител

Популярна автомобилна компания произведе своя последен дизелов автомобил

Руски производител регистрира търговското име „Волга“

3 неща, които са забранени при поставянето на летни гуми

Audi пенсионира суперколата си

За първи път от 20 години в света има нов лидер по продажби

Вижте как се произвеждат колите на Tesla (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com