Французи купуват Opel с китайска помощ

3783
Французи купуват Opel с китайска помощ
Снимка: Opel

Представител на алианса PSA Group, в който влизат Peugeot, Citroen и DS, потвърди преговорите с концерна General Motors за закупуване на марките Opel и Vauxhall. Очертаващата се сделка може да доведе до сериозно разместване на позициите в автомобилния бранш.

Решаваща роля за придобиването на Opel ще изиграе най-големият азиатски партньор на PSA Group – китайският холдинг Dongfeng, който ще финансира сделката. Ако тя се осъществия, френският алианс ще излезе на второ място сред европейските производители след Volkswagen Group, като ще прескочи Renault-Nissan.

На свой ред в GM изглеждат готови да се разделя с Европа, след като преди няколко години първо погребаха марката Saab, а после се отказаха и от продажбите на Chevrolet на Стария континент. От прес-службата на американския концерн потвърдиха, че преговарят с французите, но няма никакви гаранции, че разговорите ще приклчат успешно.

Още от 2012 г. GM и PSA си сътрудничат, като последното потвърждение е показаният неотдавна кросоувър Opel Crossland X. Той е изграден на френска платформа. Придобиването на Opel от французите на свой ред ще им помогне да сложат ръка върху новата архитектура, която дебютира при Opel Insignia. Тя ще може да бъде използвана за флагманските модели на Peugeot и Citroen, които предстои да излязат на пазара в следващите години.



Придобиването на Opel от PSA Group със сигурност ще доведе до закриването на заводите на Opel/Vauxhall във Великобритания. Те стават ненужни след излизането на Обединеното кралство от ЕС, тъй като това ще доведе до увеличаване на цената на автомобилите, произвеждани на Острова. В същото време PSA има достатъчно мощности, на които ще може да произвежда моделите на Opel.

Проблем пред сделката може да се окаже позицията на профсъюзите в Германия, които вече протестираха, че не са били уведомени за преговорите между PSA и GM, и съответно не са имали свои представители на тях. Синдикатите искат гаранцията, че преминаването на Opel във френска собственост няма да доведе до закриване на работни места.

В същото време очертаващата се продабжа вероятно ще доведе до още една сделка, която също ще разтърси автомобилната промишленост. С парите от продажбата на Opel концернът GM може да осъществи обсъжданото от години сливане с другия голям концерн Fiat-Chrysler. Подобна възможност бе отхвърлена от ръководството на GM преди 2 години, но сега придобива смисъл, тъй като концернът ще поучи достъп до европейската дилърска мрежа на Fiat, както и до марки като Jeep и Maserati, които показват сериозен ръст на продажби през последните 2 години.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Експерти посочиха 5 места в колата, където най-често се образува ръжда

Tesla обяви, че търпи огромни загуби

Защо не трябва да пръскате колата си с вода преди да нанесете пяна

Opel Grandland също стана електромобил

Силен скок: До края на годината един от всеки пет автомобила ще бъде електрически

Мoto Morini стъпи на българския пазар

Китайски автомобилен концерн ще произвежда хибриди в Италия

При кои автомобили е опасно резервоарът да се пълни догоре

Може ли да се смесват различни масла в двигателя?

Каква е причината толкова много стартъпи за електромобили да се провалят?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com