Jaguar D-Type ще стане най-скъпият британски автомобил

1532
Jaguar D-Type ще стане най-скъпият британски автомобил
Снимка: Jaguar

Състезателният Jaguar D-Type, който през 1956 г. печели „24 часа на Льо Ман” ще счупи рекорда за най-скъп британски автомобил. Очаква се това да стане на аукциона RM Sothebyʼs, който ще бъде проведен през следващия месец, обявиха организаторите на търга.

Преди 60 години в легендарната надпрева участва общо 49 машини, като едва 14 от тях успяват да стигнат до финала. Първи финишира именно Jaguar D-Type на шотландския отбор Ecurie Ecosse, управляван от състезателите Ниниан Сандерсън и Рон Флокхарт. Те изпреварват Aston Martin DB3S на екипажа Стърлинг Мос и Питър Колинс, като записват средна скорост от 167,3 км/ч. Автомобилът успява да развие максимална скорост от 251 км/ч.

От 1957 г. досега машината е част от три частни колекции. Роудстърът е напълно оригинален, като агрегатите му не са заменяни с нови. Той се задвижва от редови 3,6-литров двигател с 6 цилиндъра. Запазена е и синьо-бялата му окраска, символизираща цветовете на знамето на Шотландия.

Търгът ще се състои на 19 август в Монтерей, Калифорния. Представители на RM Sothebyʼs са убедени, че Jaguar D-Type ще бъде продаден за повече от 13,75 млн. щатски долара. Толкова струва най-скъпият британски автомобил до момента – McLaren F1 LM от 1998 г. Той бе продаден на търг през 2015 г. На второ място е роудстърът Jaguar C-Type от 1952 г., с който Стърлинг Мос участва в „Льо Ман”. За него са платени 13,2 млн. долара.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com