Jaguar разпродаде несъществуващ модел

2240
Jaguar разпродаде несъществуващ модел
Снимка: Jaguar

Британският производител Jaguar все още не е започнал да сглобява роудстъра си XKSS, но вече продаде и деветте планирани за производство автомобила. Всеки един от тях ще струва над 1,5 млн. долара на новия си собственик.

Оригиналният Jaguar XKSS от 1957 г. е създаден на шасито на състезателния D-Type, като е оборудван с 3,4-литров редови мотор с 6 цилиндъра и 3 карбуратора. Мощността на двигателя е 262 к.с. От модела са произведени общо 25 бройки, но 9 от тях изгарят при пожар в завода. Близо 60 години по-късно компанията решава да възстанови историческата справедливост и да направи 9 максимално точни реплики на автомобилите.

Новите машини ще бъдат произведени на базата на цифровите данни, получени от сканирането на два оригинални XKSS, които Jaguar взима за известен период от техните собственици. Всяка кола ще бъде сглобявана на ръка в продължение на 3 месеца, но по едно и също време ще бъдат подготвяни само 2 роудстъра. Така процесът ще се проточи значително и първите собственици ще получат колите си през март 2017 г. Последният автомобил ще бъде готов през 2018 г. Оригиналният прототип, който ще бъде използван за тестове, ще носи името Car Zero и няма да бъде продаван.

Това не е първият опит на Jaguar за възраждане на класическа кола. Компанията вече пусна в тираж от 6 бройки реплики на пистовото купе Lightweight E-Type, което е произвеждане през 1963 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com