Как да усетите, че на двигателя му е време за основен ремонт

25329
Как да усетите, че на двигателя му е време за основен ремонт
Снимка: Autonews

Проблемът с износването на двигател рано или късно засяга почти всеки собственик на автомобил. Основният ремонт може да даде втори живот на задвижващия агрегат, категорични са експерти от портала Autonews.

При основен ремонт двигателят е напълно разглобен и ремонтиран. Всички резервни части, които не отговарят на заводските стандарти, се ремонтират или заменят с нови. Това е по-сложен процес, различен от точковата работа по подмяна на отделни компоненти.

Производителите често посочват препоръчителния пробег на автомобила преди основен ремонт. Но това е много произволна цифра, уточняват експерти. На практика признаците, че е време за основен ремонт, са рязко увеличаване на разхода на масло, влошаване на работните характеристики и намаляване на мощността и реакцията на двигателя. Опитът показва, че след висококачествен ремонт двигателят може да измине още 100 000-200 000 км.

Още: Как да поддържате колата си в отлично състояние, дори ако не я карате

Специализираните компании предоставят гаранция за основно ремонтирани двигатели до 100 000 км или 2 години, което е еквивалентно на гаранцията на производителя за нов агрегат. В същото време можете да спестите много пари в сравнение с подмяната на двигателя.

Експерти поясняват, че успехът на ремонта зависи от съвестността на изпълнителя. Но дори официалните дилъри често имат проблеми с гаранционното обслужване. Следователно висококачествените ремонти ще бъдат алтернатива на скъпата подмяна на двигателя.

Кога се сменя маслото в скоростната кутия?

Що се отнася до разработката на ремонтиран двигател, нейните правила до голяма степен съответстват на заводските препоръки за периода на разработка на нов автомобил, отбелязват експертите. Но трябва да се отнасяте към тях още по-внимателно. Дори при висококачествени ремонти, точността на обработката на частите все още няма да достигне нивата на монтажната линия. Ето защо разработката трябва да се извършва много внимателно, като се спазват стриктно препоръките на производителя.

В такива случаи алгоритъмът и нюансите могат да се различават, но има две универсални разпоредби. Едната е, че автомобилът трябва да се движи възможно най-равномерно, без резки движения. Двигателят може постепенно да се доведе до максимално натоварване след 10 000 км.

Още: Как да продадете колата си за повече пари - 6 прости правила

Освен това не трябва да се пести масло. Евтиното масло, което няма необходимите добавки, много бързо ще доведе до надраскване и други последствия, които ще провалят цялата свършена работа.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Експерти посочиха 5 места в колата, където най-често се образува ръжда

Tesla обяви, че търпи огромни загуби

Защо не трябва да пръскате колата си с вода преди да нанесете пяна

Opel Grandland също стана електромобил

Силен скок: До края на годината един от всеки пет автомобила ще бъде електрически

Мoto Morini стъпи на българския пазар

Китайски автомобилен концерн ще произвежда хибриди в Италия

При кои автомобили е опасно резервоарът да се пълни догоре

Може ли да се смесват различни масла в двигателя?

Каква е причината толкова много стартъпи за електромобили да се провалят?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com